OKUL OLGUNLUĞU

OKUL OLGUNLUĞU

 

                  Günümüzde değişen eğitim sistemlerinin temelinde; çocuğun gelişim düzeyi esas alınmaktadır. Son dönemde 60 aydan itibaren isteğe bağlı olarak ilkokula başlayabilirler. 60 aylık bir çocuğun bilişsel ve fiziksel gelişimi ile 72 aylık çocuğun gelişimi aynı oranda olamayacağı için eğitim sisteminde tekrar değişikliğe gidilmektedir. Çocuktan çocuğa farklılıklar olsa da genel olarak gelişim normları aynıdır. Okul olgunluğu en basit tanımı ile; çocuğun programlı bir öğretim sistemine fiziksel; bilişsel, sosyal anlamda hazır olmasıdır.

 

Birey; yönergeleri algılayabilmeli ve tamamlamalıdır. Detaylara dikkat etmeli; 3-5 kelimeden uzun cümleleri kavrayabilmelidir. İşitsel ve görsel algılama yeteneği; aynı anda iki duyusunu da kullanabilmelidir. Okuma- yazma- sayısal anlamda kavramları ayırt edebilme yeteneği gelişmiş olmalıdır.

 

Beden kontrolüne hakim olabilmelidir. Kontrollü güç kullanımı olmalıdır. Gösterilen hareketi yapabilmesi; yer- yön duygusunun gelişmiş olması gerekmektedir. Kesme- yapıştırma, kalem tutma, boyama,ayakkabı giyme gibi ince ve kaba motor becerileri yerine getirebilmesi gerekmektedir.

 

Okuma- yazma becerisinin ilerleyebilmesi için kendini ifade edebilme; sorulara cevap verme, olayları oluş sırasına göre  anlatabilme, yönergeleri algılayabilme yetenekleri gelişmiş olmalıdır. Kelime hazinesinin gelişmiş olması da önemlidir. Akıcı bir konuşma diline sahip olması beklenmektedir. 

 

Özgüven becerisinin gelişmiş olması gerekmektedir. Akranları ile rahat sosyal ilişkiler kurabilmesi, anne- babadan güvenli bir şekilde ayrılabilmesi, ayrılık kaygısı yaşamaması, kendini sosyal anlamda ifade edebilmesi, benlik özelliklerinin edinebilmesi beklenir. Kendi başına hareket etme, ifade etme, problem çözme becerilerine sahip olması gerekmektedir.

 

 

Bir konu üzerinde yoğunlaşmak olarak tanımlanan odaklanma ve o konuda başarı için organizmanın uyanık ve hazırda olma becerisine dikkat denmektedir. Bu iki durumu da çocuğun sağlaması beklenmektedir. Grup etkinliklerinde oturma, dinleme becerilerini yerine getirebilmelidir. Kalem tutma becerisine sahip olunmalıdır. Gördüğünü başka yere aktarabilme konusunda koordinasyonu gelişmiş olmalıdır.

 

Okul olgunluğuna ulaşma konusunda destek verebilmek için;