Tekirdağ
Çerkezköy

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

ÖZEL ÇERKEZKÖY NEŞ’E ERBERK ANAOKULU

2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

OCAK AYI PSİKOLOG YAZISI

Kardeş Kıskançlığı

Doğduğu günden itibaren ilgi odağı haline gelen ilk çocuklar, kardeşin gelmesiyle birlikte bu statüyü kaybetme duygusunu yaşayabilirler. Hemen hemen tüm kardeşler arasında var olan bir histir kıskançlık. Birçoğumuz belki de bu duyguya hiç yabancı değiliz. 

Hamileliğin başından itibaren haber verilmesi sürecin uzunluğundan dolayı çocuğunuzun sıkılmasına ve sabırsızlanmasına neden olabilir. Bu yüzden doğacak olan bebek hakkında son aylarda açıklama yapmak daha doğru olacaktır. Çocuğunuza bir kardeşi olacağını anlayacağı bir dille anlatın, karnınız büyüdükçe ellemesine izin verin.

Yeni doğacak bebeği büyük bir mutlulukla kabul etmesini beklemek doğru olmaz.  Çocuklara ‘Sen artık abla/abi”oldun.’ gibi ifadeler kullanmayalım. Onunda bir çocuk olduğunu unutmamamız gerekir. ‘Sakın endişelenme seni de bebek kadar seveceğiz.’gibi sözler söylemek iyi niyetli olsanız bile, çocuğun ebeveynlerinin sevgisi için kardeşiyle yarışmasına yol açabilir. Kendisinin de kardeşini bazen sevmeyebileceği söylemlerini destekleyin.

Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklar bir bireydir. Bebeğe onun giysileri ya da oyuncaklarını vermeyi düşünüyorsanız mutlaka ona sorun, izin alın. Kardeşi doğduktan sonra konuşmayı bilmediği için çok fazla ağlayabileceği ve ortalığın biraz karışabileceği hakkında önceden bilgi verelim.

Hamilelik döneminde babası ya da başka bir aile üyesi büyük çocuğun bakımıyla ilgili yemek yedirme, banyo yaptırma, uyutma gibi işlere başlayabilir. Böylece anne hastanedeyken ya da bebekle meşgulken çocuk kendini ihmal edilmiş hissetmez.

Doğumdan sonra öncelikle kendi sınırlarınızı çizmeniz en doğrusu olacaktır. Her iki çocuğa da eşit zaman ayıracağım ya da kıskanmasın diye büyükle daha çok zaman geçirmeliyim gibi girişimlerde bulunmak sizi yıpratmakla birlikte, günlük hayatınızı ve bebeğinizin bakımını zora sokacaktır. Her iki çocuğunuzun size duyduğu ihtiyaç derecesi farklıdır. 

Kardeşi doğduktan sonra okula en azından bir hafta ara vermek, kardeşiyle vakit geçirmesini ve evde olanları merak ederek aklının evde kalmamasını sağlamak sağlıklı olacaktır. Bebekle ilgili işlerde büyük çocuğunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Örneğin; ona isim seçme, oda eşyalarını hazırlama, biberonunun soğutulması, oyuncak ya da giysi seçimi gibi konularda büyük çocuğun katılımı sağlanabilir.

Olabildiğince ortak alanlar oluşturmaya gayret edebilirsiniz. Bebeğinizin bakımına kızınızı da katabilir, size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Sizin eşliğinizdeyken birlikte oynanabilecek etkinlikler tercih edebilirsiniz. Örneğin, kızınız legolarla bir şekil yaparken, küçük çocuğunuz da yanında farklı parçaları birleştirmeye çalışabilir. Kardeşini hayatına ne kadar aktif şekilde katarsak ablasının da kabullenmesi o kadar kolaylaşır. Sorumlulukların ve kardeşinin ihtiyaçlarının farkında varması buna yardımcı olacaktır. 

Biraz daha büyüdüklerinde de kardeşler arasında tartışmaların olması doğaldır. Çocuklar arasında bir problem çıktığında ebeveynlerin olaya müdahale etmeden kendi problemlerini kendilerinin çözmesine fırsat vermesi gerekir.  Tartışmalar olduğunda taraf olmayalım.

Çocuklarınızın kardeş olmanın yanında birbirlerinin en yakın arkadaşları olmaları dileğimizle.

 

Psikolog Semiha YILMAZ