Tekirdağ
Çerkezköy

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE DİKKAT DAĞINIKLIĞI

ÖZEL ÇERKEZKÖY NEŞ’E ERBERK ANAOKULU

2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

NİSAN AYI PSİKOLOG YAZISI

 

Okul Öncesi Dönemde Dikkat Dağınıklığı

Dikkat eksikliğinin tanımına baktığımızda dikkatini belirli bir noktaya uzun süre toplayamama, dağınıklık, unutkanlık gibi pek çok belirti ile karşılaşırız. Şunu bilmeliyiz ki her yaş grubu için dikkat kesintisiz bir süreç değildir ve özellikle ilgi duyulmayan bir konuda konsantrasyonu devam ettirmek gittikçe zorlaşır.

Okul öncesi dönemde ise genel itibari ile dikkat süresi 3 ile 10 dakika aralığında değişir. Çocuklarımız çoğu zaman verdiğiniz yönergeleri takip edemez, dikkatini ayrıntılara veremez ve siz konuştuğunuzda dinlemiyormuş gibi görünebilirler. Bütün bu özellikler içinde bulundukları gelişim dönemi içinde normal kabul edilir.

Yine de dikkat süresini uzatmak ya da dikkatinin kalitesini arttırmak bizlerin elindedir. Öncelikle yapması gerekenleri söylerken basamak basamak ilerlemeliyiz. ‘Her akşam yatmadan önce oyuncaklarımızı kutusuna, giysilerimizi dolabımıza koymalıyız’ cümlesindeki gibi uzun ve detaylı yönlendirmeler takip edilemez. Bu konuda azarlanması da sağır dinleyici olmasına yani bir süre sonra çocuğunuzun sizi duymamasına neden olur. Bunun yerine ‘Şimdi toplanma zamanı’ gibi kısa ve net cümleler sizi de daha az yoracaktır.

Verdiğiniz görevler ve yapmak istediğiniz etkinlikleri küçük parçalara bölüp aralara kısa molalar yerleştirmek, oyunlaştırmak, sizi duymadığını hissettiğinizde göz teması kurmaya çalışmak ya da omzuna dokunmak dikkat performansını arttırır.

Bir oyuncak seçmesini ve tüm gün sadece onunla oynamasını istemek, resimler arası farkı ya da resimde gizlenen nesneyi bulmak, yapbozlar, dikkat dağınıklığı ile ilgili kutu oyunları ve setler, yapacağı etkinlik ve görevler için belli bir süre vermek (kum saati vb ile) dikkat arttırıcı etkinliklerdir. Bu süreçte teknoloji kullanımını azaltmak da önemlidir.

Kitap okumak başlı başına bir dikkat etkinliğine dönüşebilir. Kitap okurken uygulayabileceğiniz ‘Sihirli Kelime Oyunu’ ile kitapta sıkça geçen bir kelime seçip bu kelimeyi duyduğunda çocuğunuzdan alkış yapmasını, zıplamasını veya burnuna dokunmasını isteyebilirsiniz.

Hikaye içinde tanıdığı nesneler, kendisine benzeyen özellikler bulması ilgisini daha fazla çekecektir. Hikayedeki ailenin arabası ile aynı renk arabaya sahip olmak, baş karakterle cinsiyetinin ve fiziksel özelliklerinin benzer olması, oradaki hayvanın sesini çıkarmak, duyguya göre yüz ifadeleri takınmak da dikkatini toparlar. Yine hikayenin içeriği ile ilgili sorular soracağınızı bilmek daha dikkatli dinlemesini sağlar.

Çocuklarımızdan 15 dakikadan fazla hareketsiz kalmalarını ve sizi dinlemelerini, uzun süre pasif etkinliklerle vakit geçirmelerini beklemeyelim. Onları ne kadar fazla enerjisini atabilecekleri hareketli aktivitelere ve spor dallarına yönlendirebilirsek o kadar fazla dikkatlerine yatırım yapmış oluruz. Onlara vereceğimiz küçük sorumluluklar da bu yatırımın bir parçası olmalıdır.

Dikkat süreleri de dahil yaptığımız bütün yatırımlardan en çok çocuklarımızın karlı çıkmasını diliyoruz.

Psikolog Semiha YILMAZ