Okul Olgunluğu

 

            Bir çocuğun hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biri okula başlamaktır. Çocuk ilk kez program doğrultusunda belirlenen etkinliklere katılmak, belirli bir disiplin ile kurallara uymak, öğretmenin yönergelerini yerine getirmek ve okuma-yazma gibi akademik görevlerle karşılaşır. Çocuğun okula uyum sağlaması ve akademik becerileri yerine getirmesi onun okul olgunluk seviyesine bağlıdır.

            Okul olgunluğu; çocuğun bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel anlamda okulun gerekliliklerini karşılayabilir durumda olmasıdır. Ebeveynlerin “Çocuğum okula hazır mı?” sorusuna yanıt arar. Bu sorunun yanıtı her çocuk için farklı olabilir. Nitekim her çocuk için okul olgunluğu süreci farklı ilerleyebilmektedir.

           Çocuğun sosyal ve entelektüel açıdan hazır olması, okul olgunluğu için önemli koşullardır. Çocuğun yaşıtlarıyla ya da ilk kez bir araya geldiği çocuklarla vakit geçirmekten hoşlanması, aile bireyleri dışında yetişkinlerin otoritesini kabul etme konusunda var olan olumlu tecrübeleri, evden ya da tanıdığı yetişkinlerden uzakta bir grup içinde bulunurken olağan dışı bir kaygı duymaması sosyal açıdan hazır olduğuna dair işaretlerdir. Okuldaki yetişkinlerin ya da yaşıtların dilini anlayıp kullanabilmesi, sınıf içi faaliyetlerde belirtilen fikirler ve konularla bağlantı kurabilmesi, gerekli sosyal becerileri sergileyebilmesi, kendi yeteneklerine ilişkin farkındalığı ise entelektüel hazırlığı oluşturur.

           Okul olgunluğu, okul öncesi eğitimin de temel ilkeleri arasında yer almaktadır. Okul öncesi eğitim ilkokul olgunluğunun kazanılmasında gerekli ve önemlidir. İlkokula başlamak hem ebeveynler hem çocuklar için oldukça önemli bir yaşam basamağıdır. İyi bir okul öncesi eğitimi alarak ilkokula başlayan çocuğun hazır bulunuşluğu, gelecekteki başarısını önemli ölçüde etkileyecektir. Günümüzde çocuklar artık çok daha erken bir zamanda sosyal yaşantılara ihtiyaç duymaktadır. Okul öncesi eğitim kurumları bu ihtiyacı en doğru şekilde karşılayan yerlerdir. Çocuklar okul öncesi eğitimle zihinsel, sosyal, dil, öz bakım ve psikomotor becerilerini geliştirirler. Böylece ilkokula duygusal ve akademik anlamda daha hazır bir şekilde başlarlar.

Psk. Dan. Ayşen Yeşim Uslu