İstanbul
Halkalı

Çocukluk Çağında Üst Solunum Yolları Enfeksiyonları

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA ÜST SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONLARI

 

Çocuğumuzun hasta olduğunu anlamak için, vücut ısısını, solunumunu, iştahını ve uykusunu takip etmemiz bize pek çok ipucu verecektir. İştahsız, solgun, yorgun ve uyku bozukluğu yaşayan çocuklar ya hastadır ya da hastalanmak üzeredir. Çocuğumuza en iyi yardımı sağlamak ve doktoruna net bilgi vermek adına bu bulguları çok iyi gözlemlemeliyiz.

1-Vücut Isısı: Çocuklarda normal vücut ısısı 36,5-37 derecedir. Ancak unutulmamalıdır ki vücut ısısı sabah, günün ilerleyen saatlerine göre daha düşüktür. Akşamları en yüksek seviyeye gelir. Hareket ve efor halinde de yüksek bulunması normaldir. 38 derece ve üzeri ateşe mutlaka genel fizik muayene yapılmalı ve tıbbi yardım alınmalıdır.

2-Solunum: Solunum güçlüğü acil müdahale gerektiren tıbbi bir durumdur. Solunum zorlanabilir ve her nefeste kaburgaların hareketleri gözlenebilir.

3-İştah: Yeme düzenindeki ani değişimlere, yorgunluk, halsizlik ve hafif te olsa ateş eşlik ediyorsa, yemeği red ediyor ve durumu düzelmiyorsa   doktorunuza haber veriniz.

4-Ağrı, ishal, kusma ,burun akıntısı ve öksürük takip etmemiz ve doktorumuza danışmamız gereken diğer belirtilerdir.

Erken dönemde tedavi edilmedikleri takdirde romatizmal ateş, orta kulak iltihabı, bronşit gibi ciddi tablolar oluşturabilen  bu hastalıklarla başetmek için dikkatli olmak gerekiyor. Nezle, grip, sinüzit, bademcik enfeksiyonu, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolları enfeksiyonları özellikle kreş ve okul çağındaki çocukları tehtid ediyor. Etkeni çoğunlukla virüs olan bu hastalıkların tedavisinde genellikle antibiyotik kullanılmaz. Bunun aksine gelişi güzel ve doktor önerisi olmadan alınan antibiyotiklerle tedavi edilmeye çalışıldıklarında ise kalp kası ve böbrekleri etkileyen  romatizmal ateş gibi ciddi hastalıklara yol açılabilir.

Üst solunum yolları enfeksiyonları “damlacık” yoluyla bulaşırlar. Yani hasta kişinin 1m ve daha yakınında konuşma, öksürme, hapşurma  gibi yollarla havaya karışan tükürük damlacıklarının başka bir kişiye bulaşması sonucu oluşuyor.

Üst solunum yolları enfeksiyonlarıyla başetmede dikkat etmemiz gereken bazı püf noktaları şöyle sıralayabiliriz.

1-Kapalı ortamlardan uzak tutun: Kış aylarında hastalıkların çabuk yayılmasının en önemli nedenlerinden biri, kapalı alanlarda geçirilen zamanların yaz aylarına oranla daha fazla olmasıdır. Özellikle okul dönemindeki çocuklar bu hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle çocukların kapalı ve kalabalık ortamlara sokulmaması, hasta çocukların okula gönderilmemesi ve diğer çocuklardan uzak tutulması gerekiyor.

2-El hijyenine dikkat edin: El yoluyla bulaşmanın arttığı gerçeğini göz önünde bulundurarak çocuklarımızın ellerini sık sık yıkatmalıyız. Özellikle hapşurduktan sonra, buunu sildikten sonra ve tuvaleti kullandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Ayrıca çocuklarımıza el yıkama yöntemini ve kurulamayı da öğretmeliyiz. Eller bol su ve sabunla en az 15-20 saniye yıkanmalı ve ıslak bırakılmamalıdır.

3-Evde sigara içmeyin: Yapılan araştırmalara göre sigara içilen evlerde virutik enfeksiyonların zatürre, orta kulak iltihabı, astım ya da bronşite dönüşme olasılığı içilmeyen evlerde yaşayan çocuklara göre daha yüksektir. Yaşam alanlarınızı sık sık havalandırın.

4-Gereksiz ilaç kullanmayın: Çoğu virutik enfeksiyonlarda yüksek ateş olmadıkça karma grip şuruplarının ve uykuyu bölecek kadar şiddetli öksürük olmadıkça  öksürük şuruplarının verilmesi gerekmiyor. Üstelik bu tür ilaçların doktora danışılmadan 5 günden fazla verilmesi 6 yaşından küçük çocuklar için sakıncalı olabiliyor. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımını hiç önermiyoruz.

5-Bağışıklığı güçlendirin: Kış aylarında çocuklara C vitamini ve bitki çayları gibi takviyeler yapılabiliyor. Çinko ve kefir, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beslenme düzeni bozuk olan çocuklarda balık yağı takviyesi gerekebiliyor. Ancak besin takviyesi ve vitamin vermeden önce bir uzmana danışmak gerekiyor. Taze meyve ve sebzelerden oluşan dengeli beslenme, düzenli uyku ve hijyenin hastalıklardan korunmada büyük önem taşıdığını unutmayın.

6-Aşılanın: Öncelikli korunma yönteminin aşılama olduğunu unutmayın. Öncelikli olarak risk grubundaki kişilerin grip aşısı olması üst solunum yolları enfeksiyonlarını  %25-35 oranında azaltır. Üst solunum yolları enfeksiyonlarına  bağlı devamsızlık ve izin kullanma oranlarını %33-43 oranında azaltır. Gribe bağlı antibiyotik kullanımını %25 oranında azaltır.

 

Çocuklarımıza hastalık tanısı konulursa, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına  ya da belirtilerin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat etmesi gerekmektedir. Unutmayınız: Üst solunum yolları hastalıkları belirtilerin başlamasından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Bu süre boyunca temas sınırlandırılmalı, yaşam ortamları sıklıkla havalandırılmalı ve gereklilik halinde cerrahi maske takılmalıdır.

Yoğun öksürük, burun akıntısı, ateş, halsizlik, ishal gibi durumlarda, enfeksiyon sonrası devam eden şikayetlerde, antibiyotik tedavisinin en az 48 saati dolduğunda veya gördüğü tedavinin okula gelmesinde problem teşkil etmediğini, takip etmek gerekiyorsa takibini açıklayan bir doktor raporuyla okula gelmesini önemle rica ederiz.

 

OKUL HEMŞİRESİ

AYŞEGÜL AKBUDAK BASMA