Kayseri
Çaybağları

BETA VİRÜSÜ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

A Grubu Beta Hemolitik Streptokok kişiden kişiye damlacık(solunum)yolu ile bulaşan bir bakteridir. Yüksek ateş, boğaz ağrısı,eklem ağrısı, yutkunma güçlüğü, bademcik üzerinde iltihap,vücutta kırmızı döküntüler gibi bulgularla seyreden,bademcik iltihabı(anjin),farenjit, kızıl, boyunda lenf bezi şişliği gibi tablolarla karşımıza çıkan hastalıklara neden olur.

Hastalığın kuluçka devri( hasta kişilerle temastan sonra hastalık ortaya çıkana kadar geçen süre)24-72 saattir. Beta mikrobunun 20 den fazla alt grubu olduğundan hastalık tekrar geçirilebilir, aşısı yoktur.

Bu bakteri enfeksiyonu iyi tedavi edilmezse eklem romatizması, kalp romatizması, akut nefrit(böbrek iltihabı)gibi geç bulgu veren hastalıklara neden olabilir.
Hastalığın tanısı muayene ve boğaz kültürü ile konulur. Tedavisinde penisilin grubu antibiyotikler kullanılır. Tedaviye başlandıktan 3 gün sonra bulaşıcılılığı kaybolur.

Hasta çocukların bu dönemde okula gitmemeleri önemlidir. Ayrıca el yıkama ve maske kullanma hastalığın bulaşmasını engelleyen önemli faktörlerdir.


Acıbadem Fulya Hastanesi
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben