Oyun ve Oyuncaklar

OYUN VE OYUNCAK

 

Çocukları gelişimin ilk aylarından itibaren onları etkileyen en önemli faktör oyunlar ve oyuncaklardır.

 

Bir çocuğun hayatında oyunun tartışılmaz bir önemi vardır. Çocuklar oyun oynarken aslında duygularını ve ihtiyaçlarını ifade edebilmekle beraber bir çok sorununu da kendi başına çözebilme yeterliliği kazanmaktadır. Aynı zamanda toplum ve ahlak kurallarına uyum göstermeyi de oyun yoluyla öğrenir.

 

Çocukların sağlığından sorumlu anne babalar ve doktorlar için bu değişimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştiğini izlemek zorunludur. Bu nedenle oyun ve oyuncak kullanımını ayrıntılı olarak değerlendirebilmek önem kazanmaktadır. Oyun ve oyuncakların çocuk mental ve fizik sağlığına etkileri ve özellikle oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

 

Oyuncak nedir/nasıl olmalıdır?

 

Çocukların gelişim süreçleri içinde zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimlerini etkileyen, biçimlendiren ve düzenleyen; yaratıcı yönlerini ve hayal güçlerini geliştiren, yeteneklerinin ortaya çıkmasını destekleyen her tür oyun malzemesi oyuncak olarak isimlendirilir.

 

Yaşa Göre Oyuncak Seçimi:

Oyuncak seçimi çocuk gelişimi için oldukça önemlidir. Oyuncak seçimi yaparken sizin istek ve beğeninize göre değil, bebeğinizin yaş ve gelişim düzeyini dikkate alarak yapmalısınız.

 

 

0-2 Ay: Yeni doğanlarda özellikle ilk 2 ay görme duyusu, işitmeye göre daha baskındır. Bu yüzden yatağa asılan müzikli oyuncaklar, dönenceler, çıngıraklar ve ses çıkartan kumaş oyuncaklar 0-2 aylık bebekler için uygundur.  Asılarak ve sallanarak ses çıkaran oyuncakların bebeğinizin ağzına kaçacak kadar ufak parçalı olmaması gerekir.

 

2-6 Ay: Bu dönemde bebeklerde görme duyusu gelişir. Cisimlere dokunarak, tadına bakarak, kavrayarak keşfetmeye çalışırlar. Özellikle kontrast renkleri içeren, parlak renkleri bir arada bulunduran oyuncaklar bebeğinizin ilgisini çeker. Keşfetme döneminde olan bebeğinize zarar vermeyecek farklı markalardan oyuncakları bebek oyuncakları içerisinde bulabilirsiniz.

 

7-12 Ay: Zorlu diş çıkarma döneminin kapıda olduğu bu zamanlarda bebeğinizin bu dönemi kolay atlatmasını sağlayacak diş kaşıyıcı ve çıngırakları tercih etmelisiniz. Özellikle ağrıyı hafifletme özelliği olan diş kaşıyıcılar ile bu dönemi bebeğiniz için kolaylaştırabilirsiniz. 10-12 ay arasında bebeklerse çıngıraklı, müzikli, sert kumaştan yapılmış ya da itilip çekilebilen oyuncaklarla, oyun kutuları, üst üste konulabilen büyük ebatta oyuncaklar ve renkli bez arabalar ile oynayabilir.

1-2 Yaş: Çocukların fiziksel aktivitilerinin arttığı bir dönemdir. Bulabileceğiniz oyuncak arabalar, kamyonlar, küpler ve kova-kürek takımları bu dönem için idealdir.

 

3-5 Yaş: Paylaşma duygusunun geliştiği bu dönemde arkadaşlarıyla iletişim kurabileceği oyuncaklardan hoşlanırlar. Trenler, renk-şekil ve eşleştirme oyuncakları, eğitici oyuncaklarbisikletscooter, park ve deniz için kova takımları, legolar, tamir, mutfak ve doktor setleri, oyuncak telefon, bebek evleri, ritim enstürmanları, yap-boz (puzzle), oyun hamurları ve oyuncak bebekler bu yaş grubuna uygun oyuncaklardır.