İstanbul
Mimaroba

0-6 YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ

0-6 Yaş Dönemi Gelişim Özellikleri

0-6 yaş dönemi çocukların zihinsel, sosyal, duygusal ve bedensel gelişimlerinin %70’ini tamamladığı bir dönemdir.

0-18 ay temel güven dönemidir. Anne bebek arasında bağın kurulduğu ve şekillendiği dönemdir.
Bebeğin ihtiyaçlarını ağlama sesinin tonundan anne farkında olabilmektedir. İlk iki ay boyunca bebeğin ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde giderilmesi güven duygusu için büyük önem taşır. Çocuk gelişimi açısından bebeğin bu dönemde uyku saatleri zorlayıcı olabilmektedir.
Anne bebek ilişkisinin bebeğin ilerleyen yaşlarına referans olacağı unutulmamalıdır. Özellikle annenin doğum öncesi dönemden itibaren kaygılı, sinirli, ya da üzüntülü halleri bebeğin güvenli bağlamasını doğrudan etkilemektedir. Mutsuz ve bebeğin ihtiyaçlarını anlamayan bir anne, bebeğin duygusal olarak eksik ve güvensiz olmasına sebep olabilir.

2-3 yaş çocuğu artık yürümeye, konuşmaya başlamış ve özerkliğe ilk adımı atmıştır. Ben merkezi dönem ile birlikte davranışlarının şartlara uygunluğu önemini kaybetmiştir.
Çocuk gelişimi açısından bu dönemde çok katı kurallar koyup çocuğu disipline etmeye çalışmak yanlış olacaktır. Bu dönem geçirilmesi gereken ancak bol bol iletişim kurmanın sağlıklı olacağı bir dönemdir. Özerklik döneminin kural ve sınırlarla kısıtlanması ilerleyen dönemlerde özgüven problemlerine yol açabilir. Hiç sınıf konmadan her şeye evet denirse ileride okul ve sosyal hayatta kural ve sınırlar ile ilgili problem yaşanabilir. Bu dönemde kriz anlarında inatlaşmalar yerine çocuğun dikkatini başka yöne çekmek doğru olacaktır. Çocukla yapılan inadı kazanmak gibi bir durum söz konusu değildir ve hiçbir yararı yoktur. Bu dönemde çocuklar paylaşmayı kavrayamaz ve bu yüzden oyuncağını paylaşması için zorlamak doğru olmayacaktır.

4-5 yaş çocukları yeni bir döneme girmiş olurlar. Zihinlerinde teoriler kurabilirler. Bakışlardan, ses tonunda, davranışlardan karşısındaki insanın duygularını anlayabilirler. Sembolik oyunlar oynar ve oyuncaklarını paylaşabilirler. Çocuğun kuralları bildiği ve sınırları öğrendiği dönemdir. Bu dönemde kurallar kadar çocuğa gösterilen sevgi ve şefkatte büyük önem taşımaktadır ancak bunun dengesi iyi kurulmalıdır.

6 yaş çocukları artık somut olarak düşünebilir. Harfleri öğrenmeye başlar, yazılar ilgisini çeker ve okumaya eğilim gösterirler. Neden sonuç ilişkisi kurabilir ve grup oyunları büyük önem kazanır. Sosyal çevrenin artmasıyla birlikte kız çocukları ile erkek çocukları farklı gruplara dahil olur. Arkadaş çevrelerinde yapılan alaycı davranışların farkına varmaya başlar, sürekli eleştiriye maruz kalındığı içe kapanma davranışı görülebilir.