İstanbul
Mimaroba

ÇOCUKLARIN GÜNEŞTEN KORUNMASI

D vitamini, insan vücudunda kalsiyum-fosfat dengesini sağlayarak sağlıklı bir kemik yapısının oluşmasına olanak sağlar.

Ayrıca D vitamini kas ve sinir sistemi fonksiyonları için elzem olan bir hormondur.
İnsan vücudu için gereken miktarda D vitamininin sentezlenebilmesi için, kol ve bacakların haftada en az iki kere, 5 ile 30 dakika güneşe maruz kalmasının yeterli olduğu belirtilmektedir.

D vitamini sentezi deride güneş ışınları sayesinde olur. Ancak güneş ışınlarının olumsuz etkileri de mevcuttur.

Bebeklik döneminde çocukların, ciltleri daha ince olduğu için güneşe karşı daha hassas oldukları bilinmektedir, bu sebeple 6 aylıktan küçük çocukların direkt güneşe çıkarılmaması ve mümkün mertebe gölgede tutulması, eğer güneşe çıkacaksa mutlaka koruyucu losyon, uzun elbiseler ve kenarlıklı şapka kullanılması doğru olacaktır.

Çocukların, güneş ışınlarının en yoğun geldiği 10:00-15:00 saatleri arasında dışarı çıkarılmasının doğru olmadığını söyleyen uzmanlar "Bulutlu havalar sizi yanıltmasın; güneş ışınlarının yüzde 70'i bulutları geçer. Ayrıca güneş ışınlarının yüzde 30'u da seyrek dokumalı kıyafetlerden cilde geçer. Kum ve suyun güneş ışınlarını yansıttığını unutmayın. Gölgede bile cilt yanıkları olabilir. Şapka veya şemsiye, çocuğunuzu yansıyan ışınlardan koruyamaz" uyarısında bulunmaktadırlar.

Güneş yanıkları için tehlikeli saatler olan 10:00-15:00 arası için 15 koruma faktörünün yeterli olduğunu uzmanlar belirtilmektedir. Ancak; açık tenli çocuklar için 30 koruma faktörünün gerekliği olduğu söylenmektedir. Kısaca söylemek gerekirse, tüm çocuklar için 15 ve üzeri koruma faktörlü ürünler kullanılmalı. Koruyucu ürünleri güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeli. Burun, yanaklar, kulaklar ve omuzlar özellikle iyi korunmalı. Çoğu ürün her 3-4 saatte bir tekrar sürülmeli, eğer suya girilmişse krem sürme işlemi hemen tekrarlanmalıdır.