+90 422 351 1 351

BALE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

Bale; dans, müzik ve dekor sanatlarının birleştirilerek kullanıldığı bir tiyatro gösterisidir. Balenin kendine has figürleri ve adım atışları vardır.Uzun yıllar süren, disiplinli ve özverili bir eğitimin ardından öğrenilen bale, bir gösteri sanatı olarak çoğunlukla müzik eşliğinde, dekor ve sahne giysileriyle sunulan, son derece titiz bir danstır.

 

Balenin Çocuklar İçin Faydaları Nelerdir?

Klasik balenin temelinde, kişinin hem zihninin hem de vücut yapısının disipline edilmesi vardır. Bu bakımdan bale, çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerine büyük fayda sağlayan bir sanat dalıdır.

- Bale eğitimleri klasik müzik eşliğinde yapılır. Bu durum çocuğun, müzik kulağının gelişmesine olanak sağlar. Bu sayede çocuk, müziğe nasıl eşlik etmesi gerektiğini öğrenir.

- Bale eğitiminde, vücut çok önemlidir. Bu nedenle bale yapılmadan önce mutlaka esneme hareketleri yapılmalıdır. Aksi durumda kaslar yırtılabilir veya vücutta incinmeler meydana gelebilir. Bale eğitiminde yapılan hareketlerde vücut, uzatılarak çalışılır. Bu durum, çocuğun kas yapısının düzgün bir biçimde gelişmesine yardımcı olur.

- Bale, büyük bir disiplin gerektirir. Bu koşulla birlikte bale eğitimi alan çocuk, öğrendiği disiplini hayatının her alanında uygulamaya başlar.

- Çocuklar balede belli masal karakterlerini canlandırırlar. Masallarda ve hikâyelerde yer almak, hayal güçlerinin gelişmesine katkı sağlar.

- Bale eğitimi sırasında yapılan vücut hareketleri, içe basma, taban düşüklüğü, hafif omurga eğrilikleri gibi hastalıkların tedavisinde destekleyici rol oynar.

- Çocuğun duruşu düzelir, esnek bir vücut yapısı oluşur.

- Klasik bale adımlarının belirli bir düzen ve ölçü içerisinde öğrenilmesi, çocuğun el-kol-bacak koordinasyonu kurmasını sağlar.

- Bale eğitimi alan çocuk sağlıklı beslenmeyi öğrenir, güçlü bir bünye kazanır, bağışıklık sistemi güçlenir.

- Bale eğitimi alan çocuk, özgüven sahibi olur ve hayat boyu kendini çevreye karşı daha iyi ifade eder.

Zor ve yorucu bir dans olan bale, her şeyden önce sabır ve sevgi gerektirir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, erken yaşta başlanılması tavsiye edilen balenin çocuklar üzerinde birçok bakımdan faydası vardır. Zamanla elde edilen başarılar ve gösterilen olumlu tepkiler çocuğun yapmış olduğu dansa olan sevgisini ve ilgisini daha da arttıracaktır.