+90 422 351 1 351

ÇOCUKLARDA NEZLE VE GRİP ARTIŞI

Çocuğunuzu soğuktan değil mikroplardan koruyun

ÜŞÜTMEKTEN ÇOK, BULAŞAN MİKROPLAR HASTA EDİYOR!

 

 

Mevsim geçişi, havaların aniden soğuması derken bir de okulların açılmış olması özellikle de çocuklarda üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarını artırdı. Çocuk polikliniklerine başvuruların çoğunu grip ve soğuk algınlığı oluşturuyor. Ancak uzmanlar, sanılanın aksine çocukların 'üşütmekten' değil, mikropları birbirlerine bulaştırmaktan dolayı hasta olduğunu vurguluyor...

 

 

Yaz sonrası soğukların kapıyı çaldığı sonbaharda özellikle de üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları çocukluk dönemi hastalıklarının büyük kısmını oluşturuyor. Havaların serinlemesi, okulların açılması, kapalı alanlarda ve kapalı havalandırma sistemi bulunan yerlerde daha fazla vakit geçirilmesi hastalıkların yayılımını da daha fazla artırıyor. Son günlerde çocuklarda alt ve üst solunum yolu hastalıkları kol geziyor. Polikliniklere başvuruların çoğunu da bu iki hastalık oluşturuyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, bugüne dek yanlış bilinen bir konuya dikkat çekerek anne-babaları uyarıyor: "Son günlerde alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle başvuran hasta sayısındaki artışın temel nedeni, üşütmekten ziyade tamamen kişiden kişiye geçen bulaştır!"

 

Solunum yolu yetmezliği ve astıma yol açabiliyor

 

Burun akıntısı, halsizlik, hapşırık, hafif boğaz ağrısının yanısıra bazı çocuklarda ses kısıklığı, nefes alma güçlüğü hatta at öksürüğünü andıran kaba öksürük görüldüğünü belirten Dr. Matben, burun tıkanıklığının orta kulak iltihabına yol açması durumunda şikayetlere ağrı ve ateşin de eklendiğini söylüyor.  Üst solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi alt solunum yolu enfeksiyonları da damlacık ve solunum yolu ile kişiden kişiye bulaşıyor. Bazen doğrudan alt solunum yolu enfeksiyonu olarak bazen de üst solunum yolu enfeksiyonunun ilerlemesi sonucu meydana geliyor. Özellikle çocuk ve yaşlılarda, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ve astım gibi hava yolu problemi olan kişilerde daha sık görülüyor. Dr. Matben, tedavi edilmeyen alt solunum yolu enfeksiyonlarının, solunum yetmezliği, kronik akciğer enfeksiyonu, astım, KOAH, akciğer apsesi ve akciğerde sıvı toplanmasına neden olabildiğini belirterek uyarıyor. 

 

En etkili korunma yollarından biri: El yıkamak!

 

Bulaşın en sık olduğu yerlerin başında okul, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, kapalı sistem havalandırma ve çocuklar için top havuzları geliyor. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının iyi korunma ve erken tedavi ile kolayca yönetilebilen hastalıklar olduğunu belirten Dr. Demet Matben korunmada el yıkamanın son derece basit ama son derece etkili bir yöntem olduğuna dikkat çekerek "Sadece el yıkamak bile hastalıkların engellenmesinde çok önemlidir. El yıkama mikropların mekanik olarak uzaklaşmasına neden olur. Anne-babalar, çocuklarına mutlaka el yıkama alışkanlığı kazandırmalıdır" diyor. El yıkamanın yanısıra, çocukların öksürüp hapşırırken ağzını eli ile değil kolu veya kağıt mendil ile kapamasının önemli olduğunu belirten Dr. Matben, arkadaşlarıyla çok yakın mesafeden konuşmamalarının da koruyucu bir önlem olarak öne çıktığını söylüyor. Teneffüslerde sınıfların düzenli havalandırılması, hasta olan çocuğun okula gönderilmemesi, sağlıklı ve vücut direncini artıran besinler tüketilmesi de şart.

Grip aşısı hastalanma sıklığını azaltıyor

Her yıl tartışılan grip aşısının ise çocuklar ve risk grubundaki kişilere yapılmasını tavsiye eden Dr. Matben "Grip aşısının koruyuculuğu %70-80'dir. Aşı bir önceki yılın en çok görülen virüslerine karşı hazırlanır ve eylül-aralık ayları arasında uygulanır. Aşı olan hiç grip olmayacak diye bir durum yoktur ancak hastalanma sıklığını azaltır. Örneğin 10 kez grip olacakken bunu 2-3'e düşürür" diyor. Okula yeni başlayan çocuklara, evinde bebek, yaşlı ya da kemoterapi veya onkoloji hastaları bulunan ailelerin sağlıklı bireylerine, astım, havayolu direnci olan, fazla orta kulak iltihabı veya sinüzit geçiren kişilere grip aşısının komplikasyonlardan korunmak için şiddetle önerildiğine dikkat çeken Dr. Matben "Ayrıca toplu alanlarda çalışanlar, sağlık çalışanları, yurtlar, toplu taşıma kullananlara da önerilmekte ve hastalık sıklığını azaltmaktadır" diyor.