İstanbul
Ataşehir

ÇOCUKLARDA SORUN CÖZME BECERİLERİ

Çocuklarda Sorun Çözme Becerileri

Problem yaşamak, hayatın akışında olan unsurlardan biridir. Ebeveynler, öğretmenler ve diğer yetişkinler sorun yaşadıklarında her zaman çocukları birlikte olamazlar ve bu durum bazı zamanlarda çocukların kendi problemlerini kendileri çözmeleri şeklinde sonuçlanır. Sorun çözme becerisi yaşamın ilk yıllarından itibaren bu yetileri kazanabilme adına çok önemlidir. Böylece çocuklar ilerleyen yaşlarda kaygı yaratan durumlar ile daha rahat başa çıkabilir ve daha sağlıklı kararlar alabilir.

Problemi çözebilmenin belirli adımları vardır. Bunlardan ilki herhangi bir problem yaşatan durum çevresinde düşünebilme, sonrasında ne yapılacağına ve nasıl yapılacağına karar verebilme ve son olarak eldeki bütün imkanları kullanarak bir çözüme ulaşmaya çalışmaktır. Daha geniş tanımla problem çözme, problemin tanımlanması, probleme ve çözümüne ilişkin bilgilerin toplanması, en uygun çözüm yolunun uygulamaya konulması ve sonucun değerlendirilmesidir. Problemlerin çözümü için bireyin bazı becerilere sahip olması gerekir. Bu becerilerden en önemlileri eleştirel düşünme, planlama ve organize etme, gözden geçirme ve değerlendirmedir.

Konu ile ilgili yapılan çalışmalarda(turkıshstudies, 2000), yaştan itibaren çocukların uygun bir eğitimle problem çözücü düşünme biçimini kazanabileceği belirtilmektedir. Tabii bu eğitimin verilmesinde anne baba tutumlarının çok önemli olduğunu unutulmamalıdır. Çocuğun ilk çözümü uyguladığında istediği sonucu elde edemezse diğer çözümleri düşünmesi, denemesi, denemekten vazgeçmemesi ve çözene kadar motivasyonunu kaybetmemesi için onu cesaretlendirmek çok önemlidir.

Çocuğunuz bir sorun ile karşılaştığında, sorunu onun için çözmek yerine;

●Çocuğunuzu bir sorun anında mutlaka dinleyin ve onun ihtiyaçlarını, isteklerini anlamaya çalışın.

●Çocuğunuza onu anladığınızı belirtin, onun düşüncelerini özetleyerek doğru anlayıp anlamadığınızı ona gösterin. Çocuğunuzun duygularını isimlendirebilir, durumu daha net- sade bir şekilde toparlayabilirsiniz.

●Problem hakkında kendi düşüncelerinizi çocuğunuza belirtin.

●Çocuğunuzla beraber beyin fırtınası yaparak çözümler bulmaya çalışın.

●Birlikte bulduğunuz tüm fikirleri not edin.

 ●Çocuğunuzla birlikte listenizi gözden geçirin ve en uygun çözümü bulun.