İstanbul
Bahçeşehir

SPORUN VE SANATSAL AKTİVİTELERİN PSİKOLOJİK FAYDALARI


SPORUN VE SANATIN PSİKOLOJİK FAYDALARI


Her anne baba çocuğunun spor dallarından biriyle yada bir müzik aletiyle ilgilenmesini, bu alanda eğitim alıp başarı göstermesini ister, okul gösterilerinde çocuğunun bir enstrüman çalmasından yada okulun basket takımında maç yapmasından oldukça zevk alır. 

Uzmanlar, sportif ve sanatsal faaliyetlerin çocukların ruh sağlığı üzerinde olumlu etki ettiği görüşünde birleşmektedirler. Peki bu tarz uğraşılar ruh sağlığını nasıl etkilemektedir?

Spor etkinlikleri çocuğun bedensel gelişimine sağladığı katkının yanında aynı zamanda eğitim hayatına ve gelecek yaşantısına da önemli oranda katkı sağlar. Sporun aslında bir disiplin işi olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Buna göre  sporun kendi içinde barındırdığı kurallar, düzenlemeler ve uygulamalar aslında disiplin dediğimiz sistemi yaşantısal olarak sunmaktadır. Antrenmanlara katılmak, zamanında oyuna başlamak, kurallara uymak çocuğun tüm hayat kalitesini etkileyeceği gibi öz güvenini arttırarak, hayata daha pozitif ve güvenle bakmasını sağlayacaktır.

Yenmenin zevkini yaşamak, yenilgiyi yaşayıp kabul edebilmek, rekabet etmeyi öğrenmek, takım arkadaşlarıyla ilişki kurmak, hedefe ulaşmak için çaba göstermek, çocuğun hayatında önemli becerilerdir, sporla uğraşmak bu becerilerin gelişimini arttıracaktır.

Bütün bunların yanısıra spor, çocuğun toplum içindeki kabulünü destekler, kötü alışkanlıklardan uzak durmasına yardımcı olur, sorumluluk duygusunu geliştirir.

Sporun çucukların gelişimine sağladığı faydalardan sonra sıra müzik, resim gibi sanatsal faaliyeterin sağladığı faydalara bakmaya geldi.

Resim, müzik, dans, tiyatro gibi etkinliklerin çocuğun kendini tanımasına yardımcı olur. Hayal dünyasını geliştirir. Duygularını rahatça ifade etmesine imkan tanır. Farklı bakış açıları geliştirmesine olanak sağlar. Beden, zihin ve ruh sağlığı olumlu yönde etkilenir. Benlik algısını geliştirir. Özgüveni, sosyal becerileri ve duygusal zekası gelişir. Okul başarısına olumlu etki sağlar.

Peki sporun ve sanatsal aktivitelerin psikolojik faydalarına baktıktan sonra çocuklarımızı bu tür aktivitelere yönlendirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Çocuk müzik, resim veya spor alanında bir etkinliğe katılacaksa mutlaka onun ilgisi göz önünde bulundurulmalıdır, ilgisi yoksa zorlamanın bir faydası olmayacaktır.

Seçtikten sonra bu aktivite için bir deneme süresi konmalıdır. Böylece hem aile hem çocuk etkinliğin uygun olup olmadığına birlikte karar verebilir.

Ebeveyn olarak kendi yapamadıklarımızı, çocuğumuzdan yapmasının beklentisine girmemeliyiz. ‘Ben meşhur bir piyanist olmak isterdim, olamadım, sen olmalısın’ deyip çocuğunuzun kabiliyeti, ilgisi olmadığı halde onu piyanist olmaya zorlamayın.

Hangi etkinlik olursa olsun, çok yüksek beklentiler koymayın. Önemli olan çocuğun kendi becerileri dahilinde bu etkinliklerden yararlanabilmesidir.

Sanat veya spor alanında katıldığı etkinliklerde asla diğer çocuklarla veya kardeş ile kıyaslamaya girmeyin.

Mutlaka antrenör ve eğitimcilerin yorumlarına ve gözlemlerine önem verin, onlar çocuğunuz için neyin doğru yada yanlış olduğu hakkında sizi bilgilendirecektir.

Çocuğu çok çeşitli etkinliklerle baş başa bırakmak, bir süre sonra onun sıkılmasına, yorulmasına, isteksizlik göstermesine neden olabilir. Bu da çocuğunuzun kendisini beceriksiz ve başarısız hissetmesine sebep olabilir. Çocuğunuzu gereğinden fazla etkinliklere sokup uzaklaşmasını sağlamayın. Sevdiği ve istediği sürece katılacağı spor yada sanatsal faaliyetlerde başarılı olacak ve artılarından faydalanacaktır.

Sevgiler