İstanbul
Bahçeşehir

TEKNOLOJİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ


TEKNOLOJİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

     Bilgisayar, internet, telefon ve televizyon denince akla çağımızın en önemli, olmazsa olmazı, teknolojik gücü gelmektedir. Teknolojinin olumlu yanları yanında olumsuz yanları da oldukça fazladır. Çocuk ve ergenlerin internet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun zaman geçirmeleri sosyal, duygusal ve fiziksel açıdan sorunlar doğurmaktadır. Özellikle iletişim kurmalarına engel olması açısından çocukların sosyalleşmesini engellemektedir.

     İnternetin çocuklar üzerindeki etkisine bakacak olursak; internet çocukların, fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerini tehdit etmektedir.

    Fiziksel Tehdit: Uzun süre bilgisayar karşısında sabit bir şekilde oturmak, duruş ve iskelet sorunlarına, görme bozukluklarına, radyasyon alımına, hareketsizlikten kaynaklanan çeşitli fiziksel problemlere yol açmaktadır.

     Psikolojik Tehdit: Bilgisayardan kopamama, daha çok bilgisayar karşısında oturmak isteme, göz temasından kaçınmaya başlama, içe kapanma, yaşıtlarından uzaklaşma, yetişkinlerle sorunlar yaşama, bağlantı engellendiğinde titreme, aşırı sinirlilik gibi sorunlar oluşmaktadır.

     Sosyal Etki: Gerçekte çok içe dönük biri internetle kendine güven duygusunu destekleyecek arkadaşlar edinebilir. Uzun süre internette chat yapan çocukların gerçek hayatta arkadaş edinme sıkıntısı çektiği, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu çocuklar bir müddet sonra kendilerini “yalnız” hissetmeye başlamakta, giderek toplum içerisinde iletişim kurmakta zorlanmakta, topluma karşı olumsuz duygu ve düşünceler beslemeye başlamaktadırlar.

     Ayrıca yine bir araştırmada, aşırı internet kullanan çocukların daha az kitap okudukları saptanmıştır.

     Televizyonun çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine gelince, televizyonda seyredilen şiddet içerikli filmlerin çocuklarda korku, şiddete eğilim, saldırganlık gibi davranışları arttırdığı yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır.

Televizyonun bütün bu olumsuz etkilerinden kaçınmak için neler yapabiliriz?

-Uğraşmamız gereken işler olduğu zaman, çocuğunuz oyalansın siz de işinizi rahat yapın diye, onu televizyon seyretmesine teşvik etmeyin. Televizyon haricinde onu oyalayacak başka altivitelere yönlendirebilirsiniz.

-Televizyon karşısında yemek yeniliyorsa buna hemen son verilmeli, “yeterki yesin” diye onu televizyonla oyalayıp kaşıkları ard arda ağzına sokmak çocuğunuza yapacağınız en büyük kötülüktür, mümkünse mutfakta, yada yemek yenen yerde, televizyon açılmamalıdır. Ayrıca yemek masası tüm ailenin bir araya gelebildiği, sohbet edebildiği bir mekandır, açık bir televizyon rahatlıkla dikkatleri üzerine çekip ailedeki iletişimi kesmeye sebep olmaktadır.

-Çocuğunuzun televizyon karşısında tek başına, elinde  kumandayla, bırakmayın. Sık sık kanal değişikliği küçük yaşlarda konsantrasyon bozukluğuna sebep olmaktadır.

-Çocuğunuza, mümkün olduğunca filmle gerçeği ayırt etmesini öğretin; “Birbirleriyle kavga edenler aslında rol yapıyor”, “Bütün bunlar aslında sana akşamları okuduğum masallar gibi gerçek olmayan şeyler, örneğin gördüğün bu kan aslında boya” gibi açıklamalar yapın.

     Tüm bu olumsuzlukların yanında televizyon ve internetin olumlu yönlerini göz ardı edemeyiz.

     Yeryüzündeki milyonlarca insanın eğitimi düşünüldüğünde, Televizyon tartışmasız bir eğitim aracıdır aynı zamanda. Çocuklarımıza sosyal bazı davranışları, paylaşmayı, uzlaşmayı öğreten pek çok eğitici programın varlığını yok sayamayız. Zaten uzmanlara göre önemli olan da çocuklarımıza televizyon seyrettirmemek değil, onları doğru ve uygun programları seyretmeleri için yönlendirmektir.

     Çağımızın en güçlü kitle iletişim kaynaklarından biri olan bilgisayarlar ve yaşamımıza birden bire giren internet, bugün bilgilenme, işlem yürütme, haberleşme, eğitim ve eğlence fonksiyonlarıyla hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuştur.

     İnternetin, öğrencilerin eğitiminde büyük yararları olduğu bir gerçektir. Özellikle ödev yaparken, yeni bir konu araştırırken büyük kolaylıklar getirmektedir. İnternet sayesinde çocuklar, elektronik posta ve sohbet odaları aracılığıyla yeni dostluklar kurmakta, WEB sitelerinde gezinerek yeni bilgiler edinebilmekte, okul projelerine yeni materyaller bulabilmektedir.

     Çocuğunuzu teknolojinin olumsuzluklarından korumak, olumlu yönlerinden faydalanmalarını sağlamak için, onlarla fazla savaşa girmemeye özen gösterilmeli, bu da ancak kararlı ve tutarlı davranmakla mümkün olmaktadır. Her zaman kontrol ebeveynde olmalıdır. Teknolojinin kullanım süresi konusunda sınır çizilmeli ve mutlaka uyulmalıdır.

Sevgiler

Psikolog

Funda Hüseyinoğlu