2 YAŞ SENDROMU (ERKEN ERGENLİK)

2 YAŞ SENDROMU (ERKEN ERGENLİK)

 2 yaş sendromu aslında çocuğun özerklik kazanma isteğinin artması sonucu birçok şeyi kendi yapmak istemesi ya da bir şeyleri kendi tercihleri doğrultusunda  yapmak istemesi için diretme süreci olarak ifade edilebilir. Her çocuk bu dönemden geçer ama bazıları daha uyumsal olur bazılarında ise bu özellikler daha belirgindir. Ailenin de çocukla inatlaşması öfke patlamalarına yol açar.

Çocuklar bu dönemde ;

-İtiraz etmeyi severler.

-İsteklerini belirtmek yerine ağlarlar.

-İstekleri yapılmadığında öfke nöbetleri, kendini yere atma, nesneleri fırlatma gibi tepkilerde bulunabilirler.

-Kendine söylenenleri yapmak istemez, kendi isteklerini uygulamak isterler.

-Çoğu çocuğun konuşamaması anlatmak ifade etmek istediklerini zorlaştırır.Böylece öfke artabilir.

2 YAŞ SENDROMU İÇİN NELER YAPILABİLİR?

 Bu noktada çocuğa onun yapabileceği görevler vermek, ev islerine onu dahil etmek iyi bir çözüm olabilir. Ya da örneğin ne giyeceği seçimini ona bırakmak onunda istediği o özerklik hissini yaşamasını sağlar.Yine aynı şekilde örneğin meyve suyu içilecekse meyve suyunun hangi aromalı olacağını ona seçtirmek özerklik hissini kuvvetlendirir.

 İstediğiniağlayarak ifade etme olduğunda öncelikle sabırlı olmak vetutarlı bir şekilde“ağlamaya devam edersen ne dediğinianlayamıyorum” şeklinde önce o ağlama krizini yatıştırmak gereklidir, ağlıyor diye ne istediğinianlamadan hemen yapmaya çalışmak bu dönem geçtiğinde de çocukta bu davranıştarzınınkazanılmasına sebep olur. Bu süreçte tutarlı ve kararlı olmak önemlidir.

Çocuktan ayrılırken ya da çocuğu anaokuluna bırakırken bırakma sebebi çocuğa anlatılmalıdır ve çocuğa geri döneceğini söylemek önemlidir.

Çocuk evdeki tencere, tabakla oynamak isteyebilir. Ona karşı hoşgörülü olunmalıdır. Çocuğa eşlik edilebilir böylece çocuğun merakı giderilir. Çocuk başardığını ve yaptığını görünce bir süre sonra bu davranışı unutacaktır.

Öfke nöbetleri şeklinde de krizler yaşanması olasıdır. Bu süreçte çocuğu kendine ve çevreye zarar vermesini engelleyecek bir yere alıpsakinleşmesi istenip sonra sorunun ne olduğu anlaşılmayaçalışılmalıdır. Bu süreçte çocukla inatlaşmamak önemlidir.

Bir de bu dönem tuvalet eğitimi ile de çakışmaktadır o noktada da hassas davranılmalıdır. Ayrıcakonuşmanınbaşladığıdönem de olduğuiçin kendini ifade edememek anlaşılmadığınıgörmek de öfkeyi tetikleyebilir.

Bu süreç aslında ergenlik gibi düşünülebilir, birçok değişim ve gelişim bir arada yaşanır. Özerklik çabası vardır ve bu süreçte çevre ve ailenin desteğine de çok ihtiyaç vardır.