Çocuğunuz Anaokulu İçin Hazır Mı?

Çocuğunuz Anaokulu İçin Hazır Mı?

Anaokulları çocuklara sosyal bir ortamda interaktif öğrenmeyi sunan eğitim kurumlarıdır. Anaokuluna başlayan çocukların daha sosyal olmaya başladıkları bilinir ancak bu demek olmuyor ki anaokuluna gitmeyen çocuklar içine kapanık bireylere dönüşür. Tıpkı erken yaşta okumayı öğrenen çocuğun ileride çok iyi bir okur-yazar olacağını öngöremeyeceğimiz gibi anaokulu da tek başına çocukların sosyal olmasında yeterli değildir.  Ancak bilinmelidir ki anaokulları çocuklara gelişimlerine uygun olan en sağlıklı ortamı sunmaktadır. Okul öncesi öğretmenleri,  çocukların gelişimlerine uygun olan yaklaşımları kullanır ve öğrenmeyi eğlenceli bir süreç haline getirir. Aynı zamanda sadece öğretmenler değil, okuldaki diğer çocuklar ve okul ortamı da öğrenmesine destek sağlayan önemli unsurlardandır.

Şüphesiz ki birçok anne-baba anaokulun getireceği faydaların farkındadır, ancak okula başlamak için doğru zaman konusunda çok fazla emin olunamıyor. Çocukların anaokuluna başlaması için doğru yaş ya da yanlış yaş yoktur. Dikkat edilmesi gereken husus; çocuğun anaokulunu gitmeye hazır olup olmadığıdır. Yine de, ebeveynlerin çalışma koşulları çocukların anaokuluna gitmelerinde çok daha önemli bir etken olmaya başlamıştır. Bu nedenle sadece çocuğun hazır olması değil, aynı zamanda ebeveynlerin de anaokuluna ihtiyaç duymaları bu süreci etkilemektedir. Peki, çocuğumuzun anaokuluna başlamaya hazır olduğunu nasıl anlayabiliriz?

·         Çocuğun kendi kendine yetebilmesi

Ebeveyn olarak iyi niyetlerle çocuğumuzun bakımında büyük bir rolü üstlenmekteyiz. Ancak ebeveynlerin düşündüğü gibi bu durum çocuklarımızı çok da olumlu yönde etkilemiyor, özellikle de okula alışabilme sürecinde. Anaokuluna alışma sürecinde çocuğunuzun tuvalet yapmada, yemek yemede ya da uyumada bir başkasının desteğine ihtiyaç duymadan yapabiliyor olması önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun rahat bir alışma süreci geçirmesini istiyorsanız, çocuğunuzun sizden yeterince bağımsız hareket edebildiğinden emin olmalısınız. Henüz öyle bir imkan sunulmadıysa, okula başlamadan önce çocuğunuzun kendi işlerini yapabilmesi için pratik yapmak destekleyici olacaktır.

·         Anne-Babadan ayrılmaya alışılmış olunması

Öncesinde anne-babaya güle güle demeyi öğrenmiş bir çocuk, anne ve babadan ayrı vakit geçirme fikrine daha kolay adapte olabilecektir. Özellikle okula başlamayı planlıyorsak, çocuklarınızın anne-babadan ayrı zaman geçirmek için ortamlar hazırlanmalıdır.

·         Grup halinde çocuklarla iletişime geçebilme

Anaokulu bütün çocukların ortak kullanım alanıdır ve anaokulunda her çocuğa eşit imkanlar sunulmaktadır. Bu nedenle daha önceden birçok şeyin sadece kendine ait olduğu bir ortamdan anaokuluna geçiş yapmak çocukların pek de gönüllü olacakları bir durum olmayacaktır. Bu durum aynı zamanda çocukları kaygılandırabilmektedir. Bu yüzden çocuklarımızın ister oyun alanlarında ister mahalle ortamlarında diğer çocuklarla yeterince vakit geçirdiğinden emin olun. Farklı farklı çocuklarla oyun oynayabilen çocuklar için anaokulunu yabancı bir ortam olarak görmekten çok, yeni oyun arkadaşlarıyla oynayacağı eğlenceli bir alan olarak düşünecektir.  

·         Evde günlük bir düzenin olması

Anaokulların da bütün resmi kurumlar gibi düzen ve kurallar etrafında ilerler. Böyle bir ortama geçiş sürecinde adapte olmayı kolaylaştırabilmek için evinizde de uyku, oyun, yemek saati gibi bir düzen oluşturabilirsiniz.

Böylelikle hem çocuklarınızı anaokuluna adapte olma sürecine önceden hazırlamış olursunuz, hem de çocuklarınızın okula hazır olup olmadığını öngörebilirsiniz.

Sevgilerimle,

Psk. Sümeyra Altan