ÇOCUKTA CİNSEL GELİŞİM

ÇOCUKTA CİNSEL GELİŞİM

  Cinsel gelişim doğum ile başlayıp ergenlik ile tamamlanan bir gelişim sürecidir. Bireyin duygusal gelişimi üzerinde de büyük etkisi görülmektedir. Cinsellik çocuklarda yaklaşık 2.5 yaş civarında merak ile başlayan sorulardan doğmaktadır. Çocuğun bedenini keşfetmesi karşı cinsten farklı özellikleri görmesi ile beraber anne-babaya sorulan cinsel içerikli sorular da başlamaktadır. 3 yaş civarı çocuğun kendi cinsiyetindeki ebeveyn ile özdeşim kurması üzerine cinsel rol ve kimlik kazanımı hızlanmaktadır. Örneklendirmek gerekirse;  bu süreçte 3 yaşındaki bir erkek çocuğunun saçının uzun olması, kız gibi davranılması, erkek çocuğa kız ismi koyma gibi davranışlar yaygın yanlış anne-baba tutumlarıdır. Kız çocuğunun annesi gibi giyinmesi, makyaj yapma isteği, saç toplama şeklinin benzemesi anormal karşılanmamalı kız cinsiyet rollerinin çocuğa ne yönde olduğu, nasıl olması gerektiği model olma yolu ile de açıklanmalıdır. Çocuğun bu süreçte gelişen beden imgesi ile ilgili sorularına açık ve net cevaplar verilmelidir. Cevaplar ne çok uzun, ne çok kısa olmalıdır.

İlk çocuklukta( 0-2 yaş)  annenin çok sabırlı ve sevecen olması gerekir. Katı ve baskıcı tutumlar ileride ‘inatçılık’ sorunlara yol açabilir. Çocuk, çıplak olmaktan ve merakla bedenine dokunmaktan hoşlanır.18-30 ay civarı uygulanan tuvalet eğitimi çocuğun ilgisini tekrar cinsel bölgelere yöneltir. Çocuk altının ıslak olmaması gerektiğini öğrenirken mesanesinin dolu olduğunu ve onun yakınındaki organlarda bir tür cinsel duygular uyanmasına sebep olan baskıyı fark etmeye başlar. Tuvalet eğitimi döneminde çocuk gelişimsel açıdan anal dönemde bulunduğundan ilgi bu genital organ ve haz ilkesine daha çok yönelik olacaktır. 3-5 yaş döneminde (fallik dönem) çocuk daha çok bez kullandığından çocuğun haz ilgisi buraya yöneliktir ve çocukluk mastürbasyonu olarak ta adlandırılan çocuğun keşif merakından dolayı normaldir. Ebeveynin bu dönemde davranış aşırıya kaçmadıkça uyarması sakıncalıdır. Bu dönemde görmezden gelme ve dikkati buradan uzaklaştırma en tedbirli yöntemdir.

Çocuk 3 yaşından sonra anne ve/veya babayla aynı yatakta yatmamalıdır; “burası anne babanın yatağı, burası senin yatağın, sen uyuduktan sonra ben yerime geçeceğim ama gece bana ihtiyacın olursa seslen, yanına gelirim” diyebilirsiniz. 4-5 yaşından sonra çocuğunuzla birlikte banyo yapmayın.6-12 yaş döneminde Çocuk önceki cinsel meraklarını ansızın unutur, cinsel konulara olan ilgi azalır. Okul ile birlikte enerji oyun ve öğrenmeye verilir. Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun dudaktan öpmeyin; yanağından öpüp saçını okşamanız daha sağlıklı bir ilgi olacaktır.