ÖFKE NÖBETİ

ÖFKE NÖBETİ

     0-4 yaş çocuğu olan birçok ebeveynin en güncel sorunu olan  “öfke nöbeti” kavramını tanımlamamız gerekirse; hoşnut olunmayan davranış ve cevaplara verilen tepkiler bütünüdür. Çocukların kendi istediklerini yaptırmasına yönelik bağırma, elindeki nesneyi fırlatma, ağlama gibi kullandıkları taktiklerinher biri mutlak öfke nöbeti kategorisine girmemektedir.

     Çocuğun günlük yaşam rutinini engelleyen, fiziksel olarak çocuğu güçsüz  hale getiren ve belli bir tekrar içinde gerçekleşen sinir tepkilerine “öfke nöbeti” denir. Çocuklar öfke nöbetlerini genelde engellenmişlikleri ve sahip olamayacakları şeyler adına kullanırlar. Öfke nöbetleri en çok 18 ay- 3 yaş arasında görülür. 0-3 yaş grubunda ki çocukların öfke nöbetlerinin temel kaynağı; isteklerinin gerçekleşmemesi sebebi ile uğradıkları hayal kırıklarının dil gelişminin tam oluşmadığından fiziksel olarak gösterişe vurmalarıdır. Bu yaş grubunda çocuk önce seyircisini beliriler. Bulunduğu mekanın tam orta yerine odak noktasına geçerek omuz üzerinden etrafı kontrol eder, herhangi bir sert nesne veya zarar verebilecek bir eşya varsa yerinin tekrar konumlandırır ve gösteri başlar. Bu durumda kontrolü elinde tutmaya çalışan ebeveyn bu durumu ya çözer ya da bir süre sonra gösteriye yardımcı olur.

     3 yaş ve üzeri yaş grubundaki çocukta öfke nöbetinin esas kaynağı, ebeveyne karşı bir otorite oluşturmak adına “bile bile”, istediğini yaptırana kadar devam eder. Burada dil ifade becerisini kazanmış, yetişkin ile tek farkı mantıksal çözümlemesi güçlü olmayan bir yetişkin adayının karşımıza bir güç olarak çıkmasıdır. 4 yaş sonrasında çocukta empati duygusu gelişmeye başlayacağından daha mantıklı, soğukkanlı bireyler olacaklardır. Öfke nöbetleri de geçici ama uzun süreli bir dönemdir. Gelişimsel yönü de olduğundan bu durumu kontrol etmek için birkaç ipucu elimizde bulunmalıdır.