Tekirdağ
Çerkezköy

CİNSEL EĞİTİM

ÖZEL ÇERKEZKÖY NEŞ’E ERBERK ANAOKULU

2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

MART AYI PSİKOLOG YAZISI

Cinsel Eğitim

Çocuklarda cinsellik duygusu ne zaman başlar?

Çocuğun ilk cinsel duyguları yıkanma ve altını değiştirilmesi esnasında ortaya çıkmaya başlar. Erkek çocuklar 8.ay, kız çocuklar ise 10-12 aylar arasında genital organlarını keşfetmeye başlar.

Çocuklara Cinsel Eğitim Ne Zaman Verilmelidir?

Okul öncesi dönemde cinsel eğitim, çocuğun kendi fiziksel özelliklerini, karşı cinsten farklılıklarını, bedensel sınırları, iyi ve kötü davranışları öğretmeyi içerir.

Bunları öğretmek için en uygun zaman, çocuktan cinsellikle ilgili soruların gelmeye başladığı zamandır. Ancak çocuğun soru sormaması, merak etmediği anlamına gelmez. 4-5 yaşına gelen çocuk cinsellikle ilgili hiç soru sormuyorsa konuşmak için uygun fırsatlar yaratılmalıdır.

Fırsattan kastedilen ‘Hadi gel bebeğin/kardeşinin özel bölgesini bir bakalım.’demek değildir. Bez değişimi esnasında pudrayı dökmesi için ya da elini tutması için yardım istenerek sürece dahil edilmesidir.

Hamile bir arkadaş, kardeş doğumu, komşunun bebeğinin altının değiştirilmesi, televizyonda şahit olduğu bir sahne vb.durumlar cinsellikle ilgili konuşmak için değerlendirilebilir. Cinsel eğitimde en önemli şey çocuğun yaşına uygun bilgiler vermek ve gerçek dışı ifadelerden kaçınmaktır.

Gerçekçi olması adına tombik, sevimli, çıplak oyuncak ya da resimler üzerinden de eğitim verebilir, özel bölgelerinin sınırlarını öğretmek adına ‘Kiko ve El’ kitabını okuyabiliriz.

Çocuklara Cinsel Eğitim Nasıl Verilmelidir?

Cinsel eğitimin kız çocuklara anne, erkek çocuklara baba tarafından verilmesi inancı doğru bir yaklaşım değildir. Çocuk hangi ebeveynine soru sormuşsa, o ebeveyninin yanıtlaması daha uygundur.

Hem cinsellik hem de mahremiyet eğitimlerinin bir öğretmen ya da bir psikologtan çok ebeveyn tarafından verilmesi daha doğru olacaktır. Merak ettiği soruların yanıtlarını anne-babasından öğrenemezse, güvenilir olmayan kaynaklardan öğrenmeye çalışacağı (arkadaşlar, televizyon vb.) unutulmamalıdır.

Cinsel bölgeleri tanımlarken doğru terimler kullanılmalı. Kızlar için vajina, erkekler için penis kelimeleri öğretilmelidir. Özel bölgeleri için kullanılan kelimeleri şirinleştirmek, çocuğun bunları konuşulmaması gereken bir şeymiş gibi algılamasına, tedirgin hissetmesine neden olur.

Gereğinden fazla bilgi vermek çocuğun kafasının karışmasına neden olabilir. Çocuğun sorduğu soruda neyi öğrenmek istediği iyice araştırılmalı, konu detaylandırılmamalı. Cevap vermeden önce biraz konuşması sağlamak, “Sen ne düşünüyorsun?”diye sormak ne bildiğini öğrenmek için iyi bir fırsattır.

Çocuklarımız büyürken hayatın bütün alanlarına dair eğitime ihtiyaç duyarlar. Onların ihtiyaçlarını her anlamda karşılayabilmeyi diliyoruz.

Psk. Semiha YILMAZ