Tekirdağ
Çerkezköy

DEPREM VE ÇOCUK

DEPREM VE ÇOCUK

 

Ebeveynlerin deprem karşısında gösterdikleri tepkiler, çocukların yaşadıkları olaya nasıl bir anlam vereceklerini ve bu olayla nasıl başa çıkacaklarını önemli ölçüde belirlemektedir. Bu sebeple öncelikle ebeveynlerin kendi duygu durumlarını düzenlemeleri oldukça önemlidir. Özellikle ani gelişen bir kriz durumunda çocuklar çevresindeki yetişkinleri izleyip ses tonundan, yüz ifadesinden yaşanılan olayın korkutucu olup olmadığına dair ipuçları alır ve o şekilde davranır.

Çocuklarla süreci konuşurken, yaşanılan olayı tasvir etmek ve duygularını anlatmak süreci kolaylaştıran etmenlerdendir. Örneğin; “Bugün deprem oldu. Yemek yiyorduk. Biraz sallandık. Korktun ama şimdi geçti. Ben yanındayım ve güvendeyiz.” gibi

Çocuğunuzun ve ailenizin güvende olduğunu, güvenlik önlemlerini aldığınızı aktarmak rahatlatıcı olacaktır. Doğal afet olan depremi anlatırken yeryüzü hareketlerinden bahsetmek gibi somut örneklerle anlatmak etkili olacaktır. Ve yaşanan olaylar hakkında ne hissettikleri, ne düşündükleri ile ilgili konuşulabilir. Az, gerçekçi ve öz bilgi vermek yeterli olacaktır.

Çocukların medya kullanımını takip etmekte fayda vardır. Çocukların yaşının algılayabileceğinden daha fazlasına ulaşabileceği siteler ve kanalların denetimi önem arz etmektedir. İzlenilen televizyon programlarına, haberlerin içeriğine, diline, aktarılan görüntülere de dikkat etmek gerekmektedir.

Çocukları cesaretlendirmek adına duyguları bastırmasına sebebiyet verecek her türlü davranıştan kaçınmak önemlidir. “Korkulacak ne var ?” demek yerine “ Seni bu kadar rahatsız eden nedir? Konuşmak, çizmek ya da oynamak ister misin?” gibi cümleler çocuklarla iletişim yolunu açacaktır. Bu süreçte çocuklarla bolca temas halinde olmak, sarılmak, dokunmak, şefkat göstermek çok önemlidir.

Ebeveynin güvenli ve şefkatli kolları hangi çocuğa iyi gelmez ki ?

 

Psikolog Serpil BÜYÜKBAŞ