ÇOCUKLARA DEPREMİ ANLATMAK

Her ihtimale karşı ilkyardım eğitiminizi tazelemenizi ve bir deprem çantası hazırlamanızı öneriyoruz. İkincil olarak çocuk odalarında düşebilecek eşyalarınızı sabitleyin. Evinizde deprem için en güvenli bölgeyi (kolonlar, masa ve buzdolabı altı vb.) belirleyin ve acil durumda orada bulunacağını bir oyun veya drama yardımı ile kurgulayın. Çocuklarınıza baş ve boyun bölgesi için koruyucu olan 'cenin pozisyonu' duruşunu öğretin. 

Çocuk için en önemli şey anne ve babanın tutumudur. Ebeveynlerinin sakin tavrı çocuğu kendini güvende hissettirecektir. Kendisi paniğe kapılmış bir anne babanın korkan çocuklarına "Korkma, bir şey yok" demesinin hiçbir etkisi olmayacaktır. 

Çocuklarınız neler olduğunu sorduğunda durumu abartıdan uzak anlatın. Akılcı kısa bir anlatım korkuların ve fobilerin oluşmasını engellemeye yardımcı olur.  Çocuğunuzun kaygılı davranışlarını hissettiğinizde onunla konuşun. Duygularını kelimelere dökmesine yardımcı olun. Bir güven ortamı yaratabilme açısından bu durumun yaşanabilir olduğunu ve bizim de alabileceğimiz birtakım önemler olduğunu anlatın. 

Deprem olayı sonrasında ev halkının günlük hayatına ve rutin işlerine devam etmesi çok önemlidir. Depremi yaşayan çocukların yakın temasa, kucaklanmaya ve ilgiye ihtiyaçları vardır. Anne babaya düşen görev ve çocukların bu gibi duygusal ihtiyaçlarını gidermektir.

Özellikle akşam yatma vaktinde çocuk kaygılarını dışa vurabilir. Çocuk odasına teh başına gitmeyi reddedebilir, yatağına gittiğinde uyumak için güçlük çekebilir, gece sık sık uyanabilir, kabus görebilir. Çocuklarınızın birkaç gün sizinle yatmasına izin verebilirsiniz. Afetlerinde sonra karanlık ve gece fobisini önlemek amacıyla uyku odalarına veya koridorlara konulacak olan aydınlatıcı nesnelerden faydalanılabilir. 

Bazen çocuklarda gerileme davranışları (altını ıslatma, parmak emme, anne babadan ayrılmak istememe vb.) gözlemlenebilir. Bu davranışlar sadece çocuğun endişesinin işaretleridir. Onu anlayışla karşılamak, davranışlarına tepki göstermemek gerekir. Bu davranışların üzerinde durulmadan çocuğa gereken ilgi gösterilirse gerileyen davranışlar kısa sürede ortadan kalkacaktır.