İstanbul
Florya

ÇOCUKLARDA SU TÜKETİMİNİN ÖNEMİ

 

Vücudumuzun temel taşlarından biri olan su bedenimizin %60 'ını oluşturmaktadır. Bu oaran bebeklerde yetişkinlere göre erkeklerde de kadınlara göre daha fazla olmaktadır. Su ihtiyacı yaşa,cinsiyete,kiloya,boya ve aktiviteye göre değişmektedir. Çocukların su ihtiyacı yetişkinlere göre 2 kat daha fazladır ve bundan dolayı yetersiz su tüketiminde yetişkinlerden daha fazla etkilenmektedirler.

Çocukların ortalama su ihtiyacı uzmanlara göre ;

. 6-12 ay arasında: 30 ml ile 100 ml

.1-3 yaş arasında :1.3 lt

. 4-8 yaş arasında: 1.4 lt

.9-13 yaş arasında : 2.1 lt kızlar, 2.4 lt erkekler

. 14-18 yaş arasında : 2.3 lt kızlar ,3.3 lt erkekler 

şeklinde belirtilmiştir.

Yetersiz su tüketimi çocuklarda bilişsel ve fiziksel fonksiyonlarda yavaşlamaya ,konsantrasyon ve öğrene güçlüğüne buna bağlı olarak da okul çağındaki çocukların derslerinde başarısızlıklara yol açmaktadır.İleri derecedeki su alımı yetersizliklerinde vücut ısısı yükselir,su kaybı yerine konmadığında solunum sayısında artma, terleme ve idrar çıkışlarında azalma gözlenir.Vücut ağırlığının kadar su kaybı durumlarında çocuklarda huzursuzluk,dudak ve gözlerde kuruluk , su kaybı durumlarında ise halsizlik,baş dönmesi,bulantı,kusma ve gözyaşı azalması şeklinde belirtiler vermektedir.

ÇOCUKLARINIZIN SUSAMASINI BEKLEMEYİN !

Vücuttaki sıvı kaybı ,idrar,ter,dışkı ve solunum yoluyla olmaktadır. Yaz aylarında artan hava sıcaklığıyla beraber yetersiz su tüketimlerinde ter yoluyla birlikte sıvı ve elektrolit kaybı da yaşanmaktadır. Bu kayıpların yaşanmaması için harcanan sıvının yerine konulması gerekmekte bunun içinde çocuğumuzun susamasını beklemeden su içmelerini sağlamak gerekmektedir.Susama hissini beklemek  su ihtiyacını karşılamak için her zaman doğru değildir.İdrar çıkışları azalan ve idrar rengi koyulaşan,fiziksel aktivitesi yavaşlayan,ağız kuruluğu gelişen,zamansız uykusu gelen çocuklarda hafif ve orta şiddette sıvı kaybı gelişmiş olabilir.Bu durumdaki çocukların sıvı kaybı hemen karşılanmalıdır.Çocukların yetişkinlere göre gün içersinde daha çok aktif ve enerjik olduğu unutulmaması gereken çok önemli bir konudur.Dolayısıyla yetişkinlere göre daha fazla terleyip dah fazla sıvı kayıpları olmaktadır.

ÇOCUKLARIMIZA NE KADAR SIKLIKLA SU VERMELİYİZ!

Bebeğiniz katı  gıdalara başladıktan sonra her 3 saatte bir yemeklerden sonra su verilmeli.1-5 yaş arasındaki  çocuklara ise her 2-3 saatte bir özellikle yemeklerden sonra bir bardak su verilmesi önemlidir.  

Bunların yanı sıra çocuklarımıza su içme alışkanlığı kazandırılmalı ve bunun için önce siz ebeveynlerin çocuklarınıza örnek olması gerekmektedir. Sizlerin onların yanında sık sık su içmeniz onlara da örnek teşkil edecek ve zaman içinde bunu alışkanlık haline getireceklerdir.  Su içerken de onlara su içmenin ne kadar önemli olduğunu anlatabilirsiniz.

ÇOCUKLARINIZIN YETERLİ SU İÇTİĞİNİ NASIL  ANLARSINIZ!

Çocuğunuzun gün içinde ne kadar su tükettiğini anlamanın en kolay yolu onun tuvalete gitme sıklığını takip etmektir.Eğer çocuğunuz iki saatte bir tuvalete gidiyorsa.idrarı kokusuz,açık renkli ise her şey yolunda demektir. Bu, çocuğunuzun vücudunda yeterli su olduğu anlamına gelmektedir. İdrar rengi kokulu ve koyu renkte ise su tüketiminin  az olduğunu ve su takviyesi yapılması gerektiğinin belirtisidir. Bebeklerde ise bez takibi yapılması gerekir. Günde 7 bez değişimi bebeğinizin sıvı alımının yeterli olduğunu gösterir.

Çocuklarımıza su alışkanlığı kazandırılması çok önemlidir. Bu alışkanlığı kazandırmakta da anne ve babalara çok iş düşmektedir. Sağlıklı bireyler yetiştirmek için sıvı tüketiminin önemini unutmayın lütfen.

 

OKUL HEMŞİRESİ

İNCİ GÜLŞEN