İstanbul
Halkalı

MİNİKLERİMİZ İLE YENİ YIL

Miniklerimiz ile  Yeni Yıl

Bir yılı geride bırakmanın tatlı burukluğu, yeni bir yılın bilinmezliğinin getirdiği heyecan ve yeni yıla dair nice umutlar..

Her yıl elbette çoşkuyla yeni yılı karşılıyoruz. Çocuklar ile bir araya geldiğimde ve onlara sorular yönelttiğimde, yeni yılı ‘süsler, kırmızı-yeşil giymek ve hediyeler’ olarak tanımlıyorlar. Oysa ki eski bir yılı kapatmak demek; bir çok yaşantıyı hazmedip hatıralar rafına yerleştirmek demek. Küçük de olsalar onların da sindirip, özümseyip hatıralar arasına koyması gereken yaşantıları ve yeni yıl için koyması gereken hedefleri var.

Çocuklarımıza yeni yılın asıl önemini anlatmak için onlarla yeniyıl sohbetleri etmeliyiz. Çocuklarımıza yeni yıl-yılbaşı ne demek diye anlatırken ‘dünyanın doğum günü’ tanımı ile anlatmak bana her zaman çok keyifli gelmiştir. Çocukların da aklında kalan en iyi şeylerden biri doğum günleri olduğu için bu tanımlama onların da yeni yılı anlamlandırmları için güzel bir açıklama oluyor. Yeni yıl demek ‘Dünyamız aynı senin gibi bir yıl daha büyüdü ve bugün onun doğum günü. Biz de dünyamızla bugünü kutluyoruz.’ diye anlatabilirsiniz. Ama asıl önemli olan sadece çocuklar için değil bizim için de eski yılı nasıl kapattığımız ve yeni yılı nasıl karşılayacağımızdır.

Bu yıl tüm insanlar için zorlu bir yıl oldu. Yeni bir dünya düzenine geçiş yaptık. Çocuklarda bu süreçte en çok etkilenen gruplardan biri. Bu yüzden eski yılı neler biriktirerek kapattıklarını anlamamız ve onların da anlaması çok önemli. Çocuklarla yeni yıl günü ‘bak bugün bir yıl bitiyor, bu yıldan aklında neler kaldı bana anlatır mısın? , seni bu yıl en çok ne mutlu etti?, seni bu yıl en çok ne üzdü?, elinde sihirli bir değnek olsaydı geçen yılla ilgili neyi değiştirirdin? Şeklinde bir konuşma yapmak çocukların eski yılı anlamlandırarak kapatmalarını sağlayacaktır. Bu soruları sorduktan sonra eğer cevap alamıyorsanız öncelikle kendiniz bu sorulara cevap verebilirsiniz. Tabi bütün soruları tek tek ve sindirerek cevaplamalısınız.  Bunun yanısıra bu soruları resim olarak da cevaplayabilirsiniz. Çocuklar kendini sözel olarak ifade edemeseler de resimle duygularını çok daha iyi ifade edebilirler. Yani örnek vermek gerekirse ‘hadi bu yıl seni en mutlu eden şeyin resmini çizelim’ gibi bir yönlendirme yapabilirsiniz. Çocuklar ile bu yılı özümseyerek ve anlamlandırarak kapatmak, onların yeni yıla yüklediği yüzeysel bakışıaçısını da güzel bir şekilde değiştirecektir.

Eski yılı kapattığımız gibi yeni yılı da çocuklarımız ile sohbette, daha anlamlı kılmak gerektiğini düşünüyorum. Çocuklar ile yeni yıla dair planlar yapmak, yeni yıl hedefleri koymak yeniyılın bir günlük kutlamdan ibaret olmadığını ve bütün bir yılı nasıl geçireceğimizi anlatmak için güzel bir yöntemdir. Yine bu konuşma sırasında da çocuklarımıza ‘yeni yılda nelerin değişmesini istersin?, bu yıl en çok yapmak istediğin şey nedir? gibi sorular yönlendirebilirsiniz. Cevaplarklen kendinizden örnekler verebilir, resimler yapabilir, planlama yada hedef tabloları hazırlayabilirsiniz.

Sağlıklı, huzurlu ve bereketli bir yıl geçirmeniz dileğiyle..            

Sevgiler..

Uzman Klinik Psikolog Deniz Akgül