DOĞRU ANAOKULU SEÇİMİ

DOĞRU ANAOKULU SEÇİMİ

 

Okul seçerken ailelerin çocuklarınızı çok iyi tanımanız gerekmektedir. Bazı çocuklar anaokuluna çok kolay adapte olabilirken bazı çocuklar çeşitli sorunlarla karşılaşılabilirler.

Seçtiğiniz okulun tüm beklentilerinizi karşılaması zor olabilir. Ya da tüm olumlu koşullar çocuğunuzun uyum problemi göstermesine neden olabilir. Velinin, bu göstergelerin çocuğun gelişiminde ne denli önemli bir rol oynayacağını bilmesi, bunları zaman içerisinde gözlemlemeye çalışması, takip etmesi ve çocuğa katkılarını tespit etmesi önemlidir. Çocuğunuz sizin hissettiğiniz tüm duyguları hisseder ve ona göre şekillenir. Eğer girdiğiniz ortamda gerginseniz çocuğunuz da gerginleşir ve o ortama alışması zorlaşır. Kendinizi ne kadar güvende hissedip bunu ona yansıtırsanız, çocuğunuz bunu da hisseder ve kendini güvende hissetmesi daha kolay olacaktır.

Anaokulunun eğitim kalitesine bakılmalı ve eğitim kalitesini belirleyen kriterlere göre eğitim kurumunu seçilmelidir. Okulun eğitim kalitesini belirleyen en büyük faktör öğretmendir. Bu nedenle öğretmenin tecrübeli, şefkatli, güler yüzlü ve sevgi dolu olması, işini severek yapması çok önemlidir. Öğretmen ne kadar eğitimli ve tecrübeli olursa çocukların gelişimini o kadar iyi destekleyebilir.. Okulda profesyonel bir pedagog bulunması da çok faydalı olacaktır. 

Çocukların eğitimi için program hazırlanırken bireysel farklılıklara dikkat ediliyor mu öğrenilmelidir. Eğitim programı çocukların bireysel farklılıklarına cevap verecek şekilde düzenlenmelidir. Bazı çocuklar görerek, bazıları dokunarak, bazıları ise duyarak öğrenirler.

  


Anaokulu eğitiminin önemi nedir?

 

PsAnaokulu ya da kreş çocuğun bir disipline adapte olabileceği ilk adımdır. Okul öncesi hazırlık süreci için oldukça önemlidir. Çocuğun ilkokula daha iyi adapte olmasını sağlar ve bunun için gerekli olan becerileri kazandırır. Çocuk, erken kalkmak, bir gruba dahil olmak, hep birlikte yemek yemek, ellerini yıkamak, öğretmenin vermiş olduğu faaliyetleri yerine getirmek gibi alışkanlıkları kazanacaktır. Bu dönemde çocuklara kaliteli bir eğitim verilmesi ve olumlu çevre şartları sunulması çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimini desteklemede çok önemli rol oynar.


Okulda ilk günler çocuklar açısından nelere dikkat edilmeli?

 

Okulun ilk gününden itibaren öğretmeni ile sıcak iletişim çocuk için en önemlisidir. İlk günlerde okuldan sıkılmaması için çocuğun okulda geçirdiği süre çok uzun olmamalıdır.


Çocuk okula gönderildiğinde vedalaşma sürecine anne de  hazır olmalıdır. Anne endişelerini hissettirdiği sürece çocuğun okula uyumu zorlaşacaktır.


Okulun ilk günlerinde çocuğunuzdan ve okuldan beklentiniz; onun gününü mutlu ve eğlenceli geçirmesidir. Okulda neler yaptığı hakkında sizinle konuşmak isterse ilgiyle dinlediğinizi göstermelisiniz. Gününü nasıl geçirdiğiyle ilgili peş peşe ısrarlı sorular sormaktan kaçınmalısınız.”

Alışma sürecini değerlendiriken bir uzman ya da okuldaki psikolog/pedagogdan destek almak, öğretmen ve psikolog işbirliği içerisinde yönlendirmeleri devam ettirmek en sağlıklı atılmış adım olacaktır.