ÇOCUKLUK ÇAĞINDA CİNSEL GELİŞİM

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA CİNSEL GELİŞİM

0-6 yaş arasındaki çocuklar cinselliğe yetişkinlerin baktığı pencereden değil, kendi hayal dünyalarından bakarlar. 

CİNSEL GELİŞİM

Kişi, doğumdan itibaren cinsellikle ilgili birçok mesaj alır. Ebeveynler çocuklarının cinsel konulardaki ilk eğiticileridir. Ve cinsellik ile verilecek bildi çocuğun gelişimi ile orantılı olmalıdır. Ebeveynler, çocuğuyla konuşma, duygularını paylaşma, çocuğuna sevgi gösterme, onu giydirme ve onlara vücut bölümlerinin isimlerini öğretme ile ilk cinsel bilgileri ve değer yargılarını aktarırlar.

BEBEKLİK (0-2 yaş)

Bu dönemde haz bölgesi ağızdır. Belli başlı davranış biçimi emmedir. Bu dönemin ikinci kısmında diş çıkarmayla beraber ısırma davranışı görülmeye başlar. Bebek ile anne arasındaki sıcak ve sevecen ilişki sonucu güven duygusu gelişir. Bebeğin yaşam boyu güvenli ilişkiler geliştirmesi annenin bebekle kurduğu bu sağlıklı ilişkinin sonucunda gelişir. Bebek, bulduğu her şeyi ağzına götürür, dünyayı ağız yoluyla tanır ve bundan haz alır. Cinselliğin ilk adımı olan anneyle kurulan tensel temas bebek için önemlidir.


İLK ÇOCUKLUK (2-3 yaş)

Haz ve ilgi dışkılama bölgesindedir. Çocuk, dışkı tutma ve bırakma davranışlarını yoğun olarak kullanır. Tuvalet eğitiminin ağır bastığı dönemdir. Annenin çok sabırlı ve sevecen olması gerekir. Katı ve baskıcı tutumlar ileride ‘inatçılık’ sorunlara yol açabilir. Çocuk, çıplak olmaktan ve merakla bedenine dokunmaktan hoşlanır.



CİNSELLİĞİN GELİŞMESİ (3 yaş ve sonrası)

Bu dönemde çocuk;

Cinsel kimliğinin farkına varır, cinsiyet ayrımı yapar; “ben kızım”, “sen erkeksin”.Çocuğun dikkati, ilgisi ve haz duygusu cinsel organlara yönelir.Cinsel kimlik rolüyle özdeşleşir: Kızlar oje sürer, erkekler traş olur. Kendi cinsel organlarıyla, karşı cinsin cinsel organlarının farklı olduklarını keşfedip, bununla ilgili sorular sormaya başlayabilir. Kızların ve erkeklerin cinsel organlarının farklı olduğunu ve değişmeyeceğini söyleyebilirsiniz. Doktorculuk gibi tensel temas içeren oyunlar oynamayı sever. Cinsellikle ilgili sorular sorabilir ; “Anne? Babamla öpüşüyor musunuz?” Erkek çocuk anneye daha fazla ilgi duyar, babayı rakip olarak algılayabilir. Kız çocuk ise babaya ilgi duyar, anneyle rekabete girebilir. Süreç içerisinde kız çocuğu anneyi, erkek çocuğu da babayı model alarak benzemeye çalışır (özdeşim). Çocuğunuz size cinsellikle ilgili soru sorabilir. Çocuğunuz size soru sormadan bilgi vermeyin. Çocuğunuz mastürbasyon gibi kendi kendini tatmin etme davranışları gösterebilir; onu ayıplamayın, azarlamayın. Çocuğunuza kendini suçlu hissettirmeyecek şekilde sevgi- şefkat gösterin. Çocuğunuza kendi bedenini koruması için özel bölgelerinin neresi olduğunu anlatabilirsiniz : “bak meme, popo ve kuku/pipi bizim özel bölgelerimiz. Buraya, ben dâhil, biri dokunduğunda ‘dokunma, rahatsız oluyorum’ deme hakkın var”. Çocuk 3 yaşından sonra anne ve/veya babayla aynı yatakta yatmamalıdır; “burası anne babanın yatağı, burası senin yatağın, sen uyuduktan sonra ben yerime geçeceğim ama gece bana ihtiyacın olursa seslen, yanına gelirim” diyebilirsiniz. 4-5 yaşından sonra çocuğunuzla birlikte banyo yapmayın.


ÇOCUKLARIN ANNE BABAYI ZORLAYAN SORULARINA VERİLEBİLECEK BAZI ÖRNEK YANITLAR


Bebekler nasıl doğar?
Annenin karnında büyürler ve annenin karnından zamanı gelince çıkarlar.
Erkek çocuğu: Neden kızların pipisi yok?
Kızların kukusu (cinsel organı nasıl tanımlıyorsanız) olur.
Kız çocuğu: Büyüyünce benim de pipim olacak mı?
Hayır, sen kızsın. Kızların pipisi olmaz.
Erkekler çocuk doğuramaz mı?
Erkeklerin karınlarında bebeğin doğana kadar büyümesini sağlayacak özel yerleri yoktur.
Büyüyünce annemle/babamla evlenebilir miyim?
Çocuklar anne-babalarıyla evlenmezler. Sen de büyüdüğün zaman birisine âşık olacak ve onunla evleneceksin.
Bebekler nereden dünyaya gelir?
Annenin karnında onların büyümesi için özel bir yer vardır.
Benim ne zaman bebeğim olacak? 
Büyüdüğünde evleneceksin ve senin de bebeğin olacak.