SPORUN VE SANATSAL AKTİVİTELERİN PSİKOLOJİK FAYDALARI

SPORUN VE SANATSAL AKTİVİTELERİN PSİKOLOJİK FAYDALARI

Hepimizin kabul ettiği gibi çocukların her türlü gelişiminde sanatsal/sportif etkinliklerin önemi tartışılamaz.Bununla birlikte her anne-baba çocuklarının geleceği ve becerileri ile ilgili hayaller kurar beklentiler geliştirir. Nasıl bir kişiliğe sahip olacağı veya hangi mesleği yapacağının yanında becerilerinin neye yatkın olacağı da erken yaşlardan itibaren aile içinde konuşulur. Bu becerilerin içinde de çocuğunun sanat ve sporun  bir dalı ile uğraşması çoğu ebeveynin tercihidir. Peki her çocuk yetenekli midir veya sanatla /sporla iç içe olmak için yetenek şart mıdır?

Anne-baba olarak çocuklarınızın sanatla ilgilenmelerini istiyorsanız önce kendinize birkaç soru sormalısınız. 

 

Şimdi de 10 madde ile sporun ve sanatsal etkinliklerin çocuklara psikolojik faydalarından bahsedelim.

 

  1. Az Stres Yaşar, Yüksek Özgüvenli Olurlar

Spor ve sanatsal etkinliklerle ilgilenen çocuklar, yaşıtlarına göre daha az stres yaşadıkları gibi, özgüvenleri de diğer çocuklara oranla daha fazladır. Çocukların sporla/sanatla düzenli olarak ilgilenmeleri, çok yönlülüklerini artırdığı gibi, fiziksel efor sarf etmeleri daha az stres yaşamalarını sağlar. Bu nedenle bu çocuklar depresyon, kaygı gibi durumlardan, yapmayanlara göre daha az etkilenir.

  1. Sağlıklı Gelişirler

Spor esnasında yüksek enerji harcayan çocuklar, bu enerjiyi geri kazanabilmek için dengeli ve düzenli beslenmek durumundadır. Kas ve kemik gelişimini olumlu yönde etkileyen sporun faydalarından biri de, beslenmeyi tetiklemesidir. Spor yaparken, vücudun birçok bölgesi koordineli bir şekilde çalıştığından, çocukların beyin gelişimini de desteklenmiş olur.

  1. Disiplinli ve Hedefe Odaklıdırlar

Gerek bireysel, gerekse takım sporları ve sanat ile ilgilenen çocuklar; disiplin konusunda başarılıdır. İlgilendiği spor/sanat dalında başarılı olmak için disiplinli olması gerektiğini öğrenen çocuk; başarı kazanmak için kendisine hedef belirlemesi gerektiğini ve bu hedef doğrultusunda sürekli çaba sarf etmesi gerektiğini de öğrenir.

  1. Refleksleri Güçlü ve Odaklanma Becerileri Yüksektir

Yapılan araştırmalar, düzenli olarak yürüyüş yapmanın ya da bir spor dalı ile ilgilenmenin odaklanma becerisini artırdığını göstermektedir. Spor yapan çocuklar, ilgilendikleri spor dalı ile ilgili spesifik özellikler kazanmakla beraber, güçlü reflekslere ve yüksek odaklanma becerisine sahip olurlar.

  1. Zorluklarla Daha Kolay Baş Ederler

Takım oyunu ya da bireysel spor/sanat dallarında, çocuklar kazanmak kadar kaybetmenin de doğal bir sonuç olduğunu öğrenir. Bunun yanı sıra, yetersiz kaldığını hissettiğinde dahi, rakibini geçebilmek için kendisini zorlamaya alışan çocuklar, hayatlarındaki zorluklarla daha iyi mücadele edebilme özelliği kazanır. Olumsuz durumlarla başa çıkma konusunda spor yapmayan çocuklara oranla çok daha başarılı olur.

  1. Daha Az Sağlık Sorunu Yaşarlar

Düzenli olarak spor yapan çocukların bağışıklık sistemi diğer çocuklara göre daha güçlüdür. Bu nedenle, çocukların spor yapması, hastalıklarla daha az karşılaşmalarını sağlar. Bununla birlikte, obezite gibi sağlık sorunları da yaşamazlar. Fiziksel açıdan çok daha güçlü olan çocukların efor sarf eden sporları düzenli olarak yapmaları; kemik ve kas gelişimlerini sağladığı gibi; akciğerler ve kalplerinin de güçlenmesine yardımcı olur.

  1. Liderlik Yapar ve Uyumlu Çalışırlar

Basketbol, hentbol, buz hokeyi, voleybol gibi takım sporları ile ilgilenenler, sanatla ilgilenenler zamanı geldiğinde tüm takıma liderlik yapması gerektiğini ve takımı yönlendirmesi gerektiğini bilir. Bu nedenle takım sporları ile ilgilenen çocuklar liderlik vasfına sahip olduğu gibi, takım çalışmasına da yatkınlaşır. Aynı zamanda takım sporları ile ilgilenen çocukların paylaşımcılığı da artar.

  1. Dışa Dönük Olurlar

Herhangi bir spor/sanat  dalı ile uğraşan çocukların özgüveni daha yüksek olduğu gibi; rakip takım, seyirci, hakemler gibi spor müsabakalarına eşlik eden insanlarla uyum içerisinde yarışır. Bu nedenle bu çocuklar genellikle dışa dönük ve sosyal olur.

  1. Madde Bağımlılığından Uzak Dururlar

Sporla ilgilenenler; tütün ve alkol gibi maddelerden uzak duracağı, madde bağımlılıklarına karşı da direnç gösterirler.

  1. Hızlı Düşünür ve Çabuk Karar Verirler

Spor karşılaşmalarında hızlı olmak ve çabuk karar vermek durumunda sıklıkla kalan çocuklar, bir süre sonra bunu hayatlarının her alanına uygulayabilir hale gelir. Bu nedenle, spor yapan çocuklar, karar alma, matematiksel düşünme ve olasılıkları hızlı bir şekilde hesaplayabilme gibi konularda da kendilerini hızlı bir şekilde geliştirir.

Unutmayın ki ister sanata çok yetenekli ister sadece sanatı/sporu hayatında görmekten keyif alan bir çocuğunuz olsun iki durumda da en önemlisi çocuğunuzun kendi becerileri ölçüsünde ve hevesi doğrultusunda yol almasıdır.