+90 422 351 1 351

ÇOCUKLARDA HİJYEN EĞİTİMİ

ÇOCUKLARDA HİJYEN EĞİTİMİ

 

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmada kişisel temizlik çok önemli bir yer tutar. Her yaşta kişinin temizlik konusunda hassas olması gerekir. Ancak bebekler ve çocuklar için hijyen ebeveynlerin kontrolündedir. Çocukların sağlığını koruma amacıyla bağışıklık sistemlerinin güçlü olabilmesi ve çeşitli mikroplardan uzak durabilmesi için dikkat edilmesi gereken faktörler arasında hijyen ilk sıralarda yer alıyor. Okul öncesi dönemde çocuklar temizlik alışkanlıklarını kazanmaya başlamış oluyor. Aile içinde başlayan eğitim okulda devam ediyor. Çocuklarda hijyen denince de akla ilk olarak el yıkama, diş fırçalama, tükettikleri besinlerin temizliği geliyor. Ailelerin ve öğretmenlerin, öncelikli olarak bu konularda çocuklarını doğru yönlendirmeleri gerekiyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Banu Küçükkırım, çocuklarda hijyen konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

 

Ne zaman el yıkamalı?


Okul öncesi
dönemde ebeveynlerin çocuklara öğretmesi gereken ilk alışkanlık; el yıkamaktır. Ebeveyn ve öğretmenlerin çocuklara doğru el yıkama davranışları kazandırmak için örnek olması gerekiyor. Çocukların mutlaka ellerini yıkamaları gereken anlar 10 maddede şöyle sıralanıyor:

 

 

  1. Para, telefon gibi ortak kullanılan araçların kullanımından sonra,
  2. Uykudan önce ve sonra,
  3. Saçlar tarandıktan sonra,
  4. Yemek yemeden önce ve yedikten sonra,
  5. Dışarıdan eve gelindiğinde,
  6. Tuvalet ihtiyacından önce ve sonra,
  7. Çiğ besinlere temas ettikten sonra,
  8. Öksürme, hapşırmadan sonra,
  9. Hayvanlara temas ettikten sonra,
  10. Kirli olduğu düşünüldüğü zamanlarda.

 

 

Ellerini nasıl yıkamalı?


El yıkama alışkanlığı kazandırılmasının yanı sıra ellerin nasıl yıkanacağı da önem teşkil ediyor. Burada devreye yeniden ebeveynler giriyor. Ebeveynlerin çocuklarına el yıkamayı öğretirken şu adımları izlemesi gerekiyor:

 

 

  1. Kağıt havlu ile musluk açılır,
  2. Eller suyla ıslatıldıktan sonra bilekleri de içine alacak biçimde; avuç içi, el sırtı, parmak araları ve tırnak dipleri en az 30 saniye boyunca sabunla ovalanır,
  3. Bol suyla durulanır,
  4. Nemli eller mantar gibi bazı mikroorganizmaların üremesine sebep olabileceğinden eller kağıt havlu ile kurulanır,
  5. Kullanılan kağıt havlu ile musluk kapatılır.

 

 

Ağız hijyeni de önemli!


Çocuklara 2 yaşından itibaren diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerekiyor. Bu durum, ileriki yıllarda oluşacak diş çürüklerine karşı koruyucu oluyor. Diş fırçalama alışkanlığında şu maddeler önem teşkil ediyor:

 

 

 

 

Yıkamadan asla yememeli!


Çocukların hijyenini sağladıktan sonra tükettikleri besinlerin hijyeni konusunda da titiz davranmak gerekiyor. Besinlerin temiz tüketilmesi için satın alınan yer, yıkama şekli, saklama koşulları gibi faktörlerle birlikte aşağıdaki adımları izlemek gerekiyor: