ÇOCUKLARDA ENTELEKTÜEL GELİŞİM

Bilişsel gelişim kuramının gelişmesinde katkıda bulunan; çocukların düşünce yapısını ilk kez ciddiye alan bilim insanı Jean Piaget’tir. Piaget, bebeklikten ergenliğe kadar olan süreçte entelektüel oluşumların nasıl meydana geldiğini incelemiş ve entelektüel gelişimi, daha yüksek problem çözme ve eleştirel bakış açısına sahip olmak için bilginin sürekli olarak yeniden yapılandırılması olarak tanımlamıştır.

Bireyin büyüyüp gelişmesiyle beraber zihinsel beceriler de gelişecek, her bir bilgi yeni bir şema olarak bireyin zihnine yerleşecektir. Örneğin, bir çocuk elma ile ilk karşılaştığında elmanın rengi kırmızıdır. Daha sonra yeşil bir elmayla karşılaştığında bunun ne olduğunu ailesine sorar. Aldığı yanıt bunun da elma olduğudur. Aslında “ Elmalar kırmızıdır.” olan ilk şeması, öğrendiği yeni bilgiyi de işleyerek elmaların kırmızı olabileceği gibi yeşil de olabileceğidir. Piaget için bu süreç, entelektüel gelişimin önemli bir parçasıdır.

Bu bilgiye genel bir pencereden bakacak olursak çocukların merak duygusu ve şemalarının yeni oluşuyor olmasından dolayı çocuklara birçok farklı olandan bilgi sunmak entelektüel gelişimlerini destekleyecektir.

Hikaye kitapları okunması, yaşına uygun belgeseller izlemeleri, tiyatroya gitmeleri, spor müsabakalarını izlemeleri, müzeleri gezmeleri, kütüphaneleri ziyaret etmeleri, huzurevlerini görmeleri, sinemaya gitmeleri, farklı atölyelere katılmaları, bakım verenler tarafından çocukların bakış açılarını değiştirmelerini sağlayacak ve yaratıcılıklarını geliştirecek anlamlı soruların sorulması; kısacası hayatın farklı alanlarına temas etmelerinin ve farklı özellikle sahip insanlarla karşılaşmalarının sağlanması çocukların entelektüel gelişimlerini destekleyecektir.