OKULA ALIŞMA DÖNEMİ

 

Anaokuluna Alışma Süreci

Okul İçin İlk Adımlar

Okul öncesi eğitim için hazır olma yaşı her çocuk için farklılık gösterebilir. Genel olarak 2 ile 4 yaş arası başlamak için uygun zaman aralığıdır. Çocuklar okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal, fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanırlar. Böylece sosyalleşme sürecinde ilk adımlarını atarlar. Ayrıca okulun çocuğun hayatına girmesi ile birlikte yeme alışkanlığı, uyku düzeni, davranışsal tepkiler, ayrılma kaygısı ve aşırı hareketlilik gibi sorunsallar için olumlu gelişim desteklenmiş olur. Bu gibi sorunlar çocuğun hayatının bir düzene oturması ile kendiliğinden veya okuldan alacağınız yönlendirme ve iş birliği ile çözüme ulaşır.

Bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için, ailelerin çocuklarını okula başlatma kararı verdiklerinde kendilerinin buna gerçekten hazır olmaları ve kararlarında tutarlı olmaları gerekmektedir.

Çocukların yeni ortamlara uyum yetenekleri oldukça yüksektir. Ancak bu uyum yeteneğinin anne baba tarafından engellenmemesi gerekmektedir. Her yeni ortama girmenin yetişkinlerde olduğu kadar, çocuklarda da belirli bir düzeyde kaygı yaratması doğaldır. Ancak aile, çocuk okula başlayacağı için suçluluk duyuyorsa veya onu nasıl okulda bırakıp çıkacağı konusunda endişe duyuyorsa, çocuk da bunu hissedecektir. Çocuklar anne babalarının verdiği sözel olmayan mesajları kolaylıkla algılayabilirler. Davranışlardan, mimiklerden ve ses tonundan annedeki farklılığı anlarlar. Bu da onların daha çok tedirgin olmasına neden olur.

Her çocuk seçme şansı verilirse, doğal olarak annesiyle kalmak ister. Ancak çocuk kendisi için doğru olanı değerlendirme aşamasında değildir. Okula gitmek gibi önemli bir kararın çocuğun anlık isteklerine bırakılmaması gerekmektedir. Çocuğun istemediği takdirde okuldan alınacağını hissetmesi, gitmek istemediği günlerde alternatif seçeneklerin sunulması, okula düzenli devam etmesini ve uyumunu zorlaştıracaktır.

Anne babanın, çocuğun içinde bulunduğu yaş itibari ile ayrılık kavramına zihinsel olarak hazır olmadığının farkında olması gerekir. “Sadece 1 saat oyna, ben hemen gelirim” veya “öğleden sonra gelirim” gibi soyut ifadeleri bir yetişkin gibi algılayamaz. “Annem beni bırakıp gitti, hani gelmiyor, bir daha gelmeyecek” olarak algılar ve yoğun endişe yaşar. Bu nedenle anaokuluna uyum surecinde ilk günlerde annenin de okulda kalması yararlı olacaktır. Zaman kavramı henüz gelişmemiş olan çocuk için etkinlikler üzerinden konuşmak “öğle yemeğinden sonra gelip seni alacağım” ve verilen sözün tutulması güven duygusunun korunması adına çok önemlidir.

Okul yönlendirmesi ile çocuk anneyle aynı sınıfta durma ihtiyacı duyuyorsa, o oyun oynarken anne bir köşede kitap, dergi vs. okuyabilir, göz temasından veya her hangi bir iletişim şeklinden kaçınabilir, zamanla uzaklaşma ve güven çalışmalarına bu şekilde devam edilmesi yararlı olacaktır. Annesinin okulda olduğunu hisseden çocuk, kendini daha rahat hissederek oyunlara katılacak ve birlikte olduğu öğretmenine ve arkadaşlarına güven duyacaktır.

Öğretmenine güven duyan bir çocuk, zamanla annenin yokluğundan kaygı duymayacak, okula ve arkadaşlarına uyum sağlayarak sağlıklı bir sosyalleşme süreci geçirmiş olacaktır.

  

Anaokuluna Uyumda Ailelere Öneriler

 

Edirne Neşe Erberk Kreş ve Gündüz Bakımevi Psikoloğu