ANAOKULU BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ AÇISINDAN BİR OKULDUR.

ANAOKULU BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ AÇISINDAN BİR OKULDUR.

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?

Bağışıklık sistemi bir canlıda hastalığa sebep olabilecek bütün virüs, patojen ve yabancı maddeleri tanıyıp, yok eden diğer bir deyişle vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayan bir sistemdir.

Bu sistem vücuda giren veya vücutla temas halinde olan tüm yabancı maddeleri tanır, en ince ayrıntısına kadar tarama yapar ve bunları canlının sağlıklı doku hücrelerinden ayırt etmektedir. Bağışıklık sisteminin görevi ilk olarak bu yabancı maddelerin vücuda girmelerini engellemektir, eğer bir şekilde girmişlerse girdikleri yerde tutmak ve yayılmalarına izin vermemektir.

İnsanda temel olarak 2 tür bağışıklıktan söz edilebilir. Birincisi doğuştan gelen bağışıklık, ikincisi edinilmiş yani sonradan kazanılmış bağışıklıktır.

Doğuştan Gelen (Doğal) Bağışıklık Sistemi

Doğal bağışıklık canlının doğumundan itibaren başlayıp, ölümüne kadar çalışmaya devam eden bir savunma mekanizmasıdır. Genetik özelliklere bağlıdır ve nesilden nesile geçebilir. Doğal bağışıklıkta insan vücudu herhangi bir antikor oluşturmadan mikroplara karşı korunmaktadır. Birkaç örnek verecek olursak; midenin salgıladığı asit birçok yabancı mikroorganizmanın burada canlı kalmasını engeller, doğal bağışıklık genel olarak kalıtsal, anatomik, doku, hormon ve salgılardaki özel koruyucu maddelerle sağlanan bağışıklık türüdür.                                                                  

Sonradan Kazanılmış (Edinilmiş) Bağışıklık Sistemi

Vücudun mikroorganizmalara karşı antikor üreterek kazandığı bağışıklıktır. Başka bir ifadeyle çeşitli yollarla sonradan kazanılmış bağışıklık sistemidir.

Araştırmalara göre anaokuluna yeni başlayan çocukların sık sık solunum yolu enfeksiyonları geçirdiği için ''Anaokulu bağışıklık sistemi açısından  bir okuldur”.  Çocuk kreşte enfeksyonla tanışır, tecrübe eder ve kütüphanesine koyar. Normalde okula gitmeyen bir çocuk evde yılda 6-8 kez hastalanırken okulda bunun iki katı hasta olması normaldir. Araştırma sonuçları ikinci yıl hastalanma oranının azaldığına işaret etmektedir. Bu hastalıklar, çocuğun önemli bir kronik hastalığı yoksa kolay atlatılabilir. Enfeksiyonla karşılaşan çocuk evde istirahat ettirilmeli ve bol sıvı alması sağlanmalı ve antibiyotik kullanmak için beklenmelidir. Çünkü bunların çoğu viral enfeksyonlardır ve antibiyotik kullanmayı gerektirmez. Antibiyotiklerin ishal, vitamin eksikliği gibi yan etkileri olabilir. Ebeveynler asla hekime danışmadan çocuklarına antibiyotik vermemelidir.             Okula giden çocuklar en çok solunum yolu enfeksyonları geçirir bundan korunmak için ise çocukların aşılarının tam yapılması gerekir. Çocukların üst solunum yolu enfeksyonlarının yanı sıra mide ve bağırsak, cilt hastalıkları (yara), ishal veya hepatit A olabileceklerini de unutmamak gerekir. Bu amaçla çocukların aşılarının tam yapılması okula yeni başlayan çocuklarda çok önemlidir. 

 

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN;