Okula Çocuğunuzu Nasıl Hazırlayabilirsiniz

Sevgili Veliler;

Okullarımız açıldı ve bu süreçte siz değerli velilerimizin bazı kaygıları olduğunu görüyoruz. Bir miktar kaygı,stres ve korku oldukça normaldir. Bu uyum sürecinin siz ve çocuklarımız için en iyi şekilde geçmesi bizler için de büyük önem taşımaktadır. Bazılarınız için bu okul deneyimi yeni bir başlangıç iken bazılarınız için birkaç okul deneyimi olmuş olabilir. Okula ilk defa başlayan çocuklarda okul onlar için bilinmeyen ve belirsizliklerin olduğu bir yerdir. Çocuklar belki de ilk defa güven duydukları (daha önce uyum sağladıkları) alandan uzaklaşır ve hiç bilmedikleri bir ortama girerler. Yeni ortam,öğretmenler ve arkadaşlar..her şey çocuk için yenidir.

Okul korkusu: okula başlama zamanında görülen bir uyum problemidir. Ayrıca çocuğun bu dönemde okula gitmekten kaçınmak istemesi anlamına da gelmektedir.

Çocuğun korkusu neden kaynaklıdır?

Bu durum bakımveren kişilerden ayrılma kaygısından ve onlar olmadan yaşayıp yaşayamayacağını bilmediğinden dolayı ortaya çıkar. En iyi yapılacak davranış, ebeveynlerin kendi endişelerini kontrol edebilmesidir. Çünkü; eğer ebeveynin okul ile ilgili korku ve kaygı gibi  olumsuz olabilecek duyguları var ise bu çocuğa aktarılmaktadır. Bu aktarım sonucunda çocuğun okula alışma sürecinde uyum problemleri ortaya çıkacaktır.

Yapılması gerekenler;

1) Okul için alınacak eşyaları çocuğunuz ile birlikte seçmek. Bunu yapmak, çocuğun okula başlama sürecinde ona motivasyon sağlayacaktır.

2) Eğer çocuğunuzu okula bırakırken ondan ayrılmak sizin için zor ise size göre daha kolay ayrılma sürecine girebilecek birisinin olması o an için daha sağlıklı olacaktır. 

3) Okulun başlangıç ve bitiş saatini duvar saatinden( kol saati de olabilir) gösterebilirsiniz ve ona 'Bu küçük çizgi buraya geldiği zaman seni alacağım ya da eğer servis ile geliyorsa ' servis seni bize getirecek` denilebilir. Bunun söylenmesi çocuğun kaygısını zamanla kontrol etmesine yardımcı olacaktır.

4) Çocuğunuz okuldan döndükten sonra okulun nasıl geçtiği ile ilgili duygu ve düşüncelerini öğrenebilirsiniz. Eğer çocuğunuz konuşmak istemiyorsa buna saygı gösterilmeli ve bu sürecin geçici olduğu bilinmelidir. Okula alışma sürecinde çocuğumuz okula gitmek istemeyebilir hatta okula gitmemek için bahaneler bulabilir. Bunların normal olduğu, okulda bazı zamanlarda zorluklar ile karşılaşabileceği konuşulmadır. Bunlarla başedebileceğinin mesajını vermek önemlidir.

5)  Sizin, çocuğunuzun okula gitmesi ile ilgili kaygılarınız var ise bunu çocuğunuza yansıtmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu süreçte rahat bir tutum sergilemeye özen gösterebilirsiniz.

6) Çocuğunuza okul hakkında bilgi vermek adına hikaye kitaplarından faydalanabilirsiniz. Okul hayatının zorluklarına rağmen okulun ona neler kazandıracağını ve onu nelerin mutlu edebileceğini bilmesi çocuğun bu döneme alışmasında etkili olacaktır. 

7) Okula alışmayı engelleyen farklı durumlar olabilir. Bunlar; aynı anda birden fazla kaygı  yaratabilecek ortamlar, aile tutumu, öğretmen davranışları, ev değişikliği, boşanma, yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi gibidir. Eğer bu süreç 3-4 haftayı aşıyorsa bir uzmandan yardım almanız önerilmektedir.

 

 

 

Psikolog Elif Begüm Cavak

 

 

 

.