İstanbul
Halkalı

Otizm Spektrum Bozukluğu

 

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Farklı Bireyler Farkındalığı

Otizm doğuştan gelen ya da çocukluk döneminin ilk yıllarında ortaya çıkan nöro-gelişimsel bir farklılıktır. Otizmin neden kaynaklandığına dair farklı görüşler mevcuttur fakat net bir sonuca varılamamıştır. Ayrıca otizm spektrumunun çok geniş bir yelpazesi vardır, bu sebeple ortaya çıkan semptomlar da çok fazla değişiklik göstermektedir. Bu semptom farklılıklarından dolayı uygulanan tedavi yöntemleri de bir o kadar farklı olabilmektedir. Temel olarak belirlenen otizme ait belirtiler;

-Göz temasından kaçınma,

-İsmine tepki vermeme,

-İsteklerini işaretle gösterememe,

-Dönen objelere takılıp kalma, aşırı ilgi gösterme,

-Sallanmak veya parmak uçlarında yürüme gibi fiziksel ritüeller oluşturma,

-Yaşıtlarının oyunlarına ilgi duymama,

-Takıntılı davranışlar gösterme,

-Konuşma geriliğidir.

Bu maddeler en sık görülen otizme ait belirtilerdir. Bu tarz belirtileri eğer ki çocuğumuzda gözlemlersek çocuk ruh hastalıkları uzmanına, çocuk nöroloğuna ve çocuk psikoloğuna danışmak gereklidir. Otizm konusunda erken teşhis, çocuğun gelişiminin tamamlanması ve desteklenebilmesi adına çok önemlidir. Her otizmli bireyin ihtiyaçları farklı olduğu için uygulanan destekleyici yöntemler de farklıdır. Duyu bütünleme ve özel eğitim en sık uygulanan terapilerdir.

Otizm toplumun küçük bir kesiminde yer alabilir, fakat bu bireylerin farklılıklarına saygı göstermek tüm toplumu ilgilendirmektedir. Bu nedenle klasik gelişim gösteren çocuklarımızı farklı gelişim gösteren bireylere karşı, farkında olarak ve saygı duymalarını öğreterek yetiştirmeliyiz. Otizmli bir birey bugün çocuğumuzun sınıfında yarın ise iş yerinde olabilir. Onların farklı olan özelliklerine dair çocuklarımızı bilgilendirmeliyiz. Çocuklarımızı sadece otizm için değil; tüm farklılıklara –dil, din, ırk ve tüm engellere –bedensel, zihinsel farkında olarak ve saygı duyarak yetiştirmeyi dilerim.

Uzman Psikolog Deniz Akgül.