ÇOCUKLARDA TEKRAR EDEN TAKINTILI DAVRANIŞLAR

Çocukluk dönemindeki takıntılar söz konusu olduğunda konu iki farklı açıdan ele alınabilir.Genel gelişim sürecinde 2-5 yaş döneminde çocuklarda tekrar eden davranış ve alışkanlıklara rastlamak mümkündür.

Örneğin:Hep aynı bardaktan (en sevdiği çizgi film karakterinin resmi ya da en sevdiği renk olan )su içmeyi istemek bu yaş dönemindeki çocuklarda sıkça görülebilen bir davranıştır.

Ancak bu gelşimsel özelliği olan takıntılı davranış 5 yaş döneminden sonra azalmaktadır.

Öğrenme sürecindeki çocuklar tekrarlardan hoşlanırlar, aynı şarkıyı sürekli dinler,en sevdiği hikayeyi her defasında kelimesi kelimesine aynı olarak anlatmanızı isterler.

2 yaş döneminden sonra ortaya çıkan bu tekrarlar anne ve babalar için sıkıcı olsa da çocuklar için anlamlıdır.

Tekrarlar rutinler onların dış dünyayı anlamalarına olayları tahmin etmelerine ve kontrolde hissetmelerine yardımcı olur .Çocuğun bu davranışı aslında bir dinginlik ve huzur arayışının yansıması olabilir.Takıntılı davranışlar aslında çocuğun dış dünya ile ilişki kurmasını kolaylaştıran,güvende hissetmesine yardımcı olan geçiş nersnesi görevini görebilmektedir.

                                                             2-5 YAŞ ARASI TAKINTI DAVRANIŞ SÜRECİNE BAKIŞ AÇIMIZ

Kendi bedenine ve ihtiyaçlarına odaklanan 2 yaşındaki çocukların ısrarı ile baş etmek anne ve babalar için zor olabilir .Çünkü bu dönemdeki çocuklar başkalarının istek ve ihtiyaçlarının farkında değildirler.

Başka bireylerin farkına varma sosyal ilişkiler 3 yaş dönemi ile birlikte güçlenir.Çocukların en meraklı ve en hareketli oldukları dönemdir. Soruların arkası hiç kesilmiyecekmiş gibi gelir. 'Neden' sorusuna takılmış plak gibi tekrar tekrar sorabilirler.

Örneğin:Aynı çizgi filmi tekrar tekrar seyretmek ,aynı masalı dinlemek,her gittiği yere sevdiği oyuncağı ya da battaniyesini götürmek 2-5 yaş arasındaki çocukların takıntıları olarak kabul edilebilir.

NE YAPILMALI?

-Çocuğu suçlayıcı davranmamalı,olumsuz davranışlarını tekrar etmeyin.

-Çoucğa anlayışlı davranmalı ve anlatıkları sakince dinlenip,kızmadan sabırla konuşmaya devam edin ve göz teması kurun.

-Onunla oyun oynanmalı dikkati başka yöne çekilmeli,birlikte aktivite yapılabilir.Cazip birşeyle konuyu ve konumu değiştirin.

-Çocuğun inatçı olduğu dönemde onunla inatlaşırsanız inatçılığını pekiştirir,kalıcı hale getirirsiniz.

-Takıntılı davranış obsesif bir düşünce sonucu ortaya çıkabileceği gibi çok masum bir isteğin sonucuda olabilir.

-Eğer takıntılar rahatsız ve zarar verici boyuta ulaştıysa bir uzmandan yardım alınmalı.