İstanbul
Mimaroba

OKUL ÖNCESİNDE SORUMLULUK

SORUMLULUK NEDİR?

Bir kimsenin üstüne aldığı, yapmak zorunda bulunduğu ya da bir iş için gerektiğinde hesap verme durumu. Hepimizin hayatta çalışan, öğrenci, ebeveyn, partner ya da çocuk olarak sorumlulukları vardır.

SORUMLULUK DUYGUSUNUN GELİŞİMİ

Okul öncesi dönem, çocuğun sosyal gelişiminin önemli basamaklarından biri olan “sorumluluk alma” davranışı üzerinde etkili olunabilecek kritik bir dönemdir. Okul öncesi dönem insan hayatının temelini oluşturur. Psikoanalitik kuram kişiliğin büyük bir kısmını 0-6 yaş gelişimine bağlarken diğer kuramlar da okul öncesi dönemin kişilik oluşumu için büyük önem arz ettiğini kabul eder. Bu dönemin kişilik üzerinde etkileri göz önüne alındığında çocuklarda sorumluluk alma bilincini oluşturmak için ebeveynlerin evde bir takım düzenlemeler yapması şarttır. Böylece çocuklar toplumun parçası olarak, kurallara uyan, işbirliği yapabilen, katılımcı olan ve sorumluluk alabilen birer birey olmayı öğrenebileceklerdir.

Sorumluluk erken çocukluk dönemlerinden başlayarak çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun görevler vermekle başlar. İki buçuk yaşından başlayarak döke saça da olsa çocuğun çorbasını kendi başına içmesine fırsat vermek, oyuncaklarını toplamasını beklemek, kendi odasında kendi yatağında yatmasına ortam hazırlamak, yaşına ve cinsiyetine göre sofra hazırlığı veya araba temizliği gibi konularda onun yardımını beklemek” sorumluluk” konusunda çocuğu cesaretlendirici ve destekleyici bir ortam sağlar. Böyle bir ortam çocuğun kendi kendisine yetmesine ve yönetmesine fırsat vereceğinden onun kendine olan güvenini de artıracaktır”

ÇOCUĞUNUZUN SORUMSUZ BİRİ OLMASINI İSTİYORSANIZ BU ADIMLARI TAKİP EDİN

Çocuklara sosyal olarak kabul edilebilir davranışları öğretmek, olumlu model olmak ve doğrudan yönlendirmeler yaparak onların kültürel ve sosyal normlara göre davranmayı öğrenmelerine yardımcı olmak sorumluluk eğitimi konusunda ailelere ve eğitimcilere düşen görevler arasında bulunmaktadır. Sorumluluk da diğer davranışlar gibi öğrenilen bir davranıştır. Çocuk bu davranışları ne kadar çok yaparsa o kadar başarılı olur. Her çocuk aynı anda aynı sorumlulukları alamaz. Onun gelişimine, kişilik özelliklerine bağlılık göstererek hangi sorumlulukları alabileceğini belirlemeniz gerekir. Ona yapabileceği sorumlulukları vererek yüksek benlik saygısına sahip bireyler olmasına yardımcı olabilirsiniz.

YAŞ GRUPLARINA GÖRE ÇOCUKLARIN ALABİLECEĞİ SORUMLULUKLAR

İki-Üç Yaş Çocuklarının Alabilecekleri Sorumluluklar 

Dört Yaş Çocuklarının Alabileceği Sorumluluklar

Beş Yaş Çocuklarının Alabilecekleri Sorumluluklar

NOT: Bu süreç sabır gerektirir. Her süreçte olduğu gibi burada da bazı sorunlar çıkacaktır. Çocuğunuzun hayati olmadıkça hata yapmasına ve sorumluluğu almasına müsaade edin. Onların sizin kadar sorumlu olmasını beklemeyin.